Här är jobbet som säkrar din framtid

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-30

Framtidsyrke Tandläkare – med fluorskölj.

Uppskattar du tandborstar, tandkräm och älskar att borra? Då tar framtiden emot dig med öppna armar.

Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen är tandläkare ett yrke att satsa på.

Konkurrens om jobben blir tuffare – enligt Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen minska med 145 000 under två år.

Med andra ord: det finns all anledning att tänka ett steg längre om man ska söka till högskolan.

– När man väljer utbildning är det viktigt att se vad som behövs på längre sikt. På kort sikt kan det se mörkt ut, men på längre sikt kan arbetsmarknaden se helt annorlunda ut, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen, till e24.se.

”Vi är ojämnt fördelade”

Medan det kryllar av receptionister, vaktmästare och maskinoperatörer så råder det stor brist inom framförallt vårdsektorn.

Läkare, specialistsjuksköterskor och tandläkare ligger alla på topp fem i sammanställningen – en syn som delas av socialstyrelsen.

I det senaste nationella planeringsstödet för 2009 (NPS), konstateras att ”Efterfrågan överstiger tillgången på tandläkare, dock varierar rekryteringsmöjligheterna över landet”. Tandläkarförbundets ordförande Roland Svensson håller med.

– Generellt sett är vi idag bra befolkade – men vi är ojämnt fördelade över landet.

Pensionsavgångar

Men en minskning är att vänta, med bland annat fler pensionsavgångar.

”Under de närmaste åren kommer många tandläkare att gå i pension och det blir fler som lämnar yrket än som examineras. Behovet av tandvård beräknas också stiga hos en allt äldre befolkning”, står det på förbundets hemsida.

Tuff konkurrens

Den stora svårigheten ligger i att ta sig in på utbildningen. Antalet sökande överstiger de drygt 250 platserna med god marginal.

– Det brukar krävas nästan 2,0 i betyg eller högskoleprov för att komma in och det finns många sökande per plats, säger Emma Åberg på Tandläkarförbundet.

Alternativ finns – men utanför landets gränser. I framförallt Rumänien, Ungern, Polen och Danmark utbildar sig ungefär 200 svenskar till tandläkare.

– Det är helt okej från vår sida – vi förutsätter att skolorna följer de direktiv som EU har satt upp, säger Roland Svensson, ordförande i Tandläkarförbundet.

Hitta ditt drömjobb hos Jobb24:

6 lediga jobb som sjuksköterska

7 lediga jobb inom förskolan

221 jobb inom IT

86 jobb inom industrin

Följ ämnen i artikeln