Skilsmässa ökar risken för andra hjärtinfarkt

Uppdaterad 2018-10-09 | Publicerad 2018-04-18

Hjärtinfarktpatienter som genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för att drabbas på nytt, jämfört med gifta patienter.

Den som har genomgått en skilsmässa, har lägre utbildning och låg inkomst löper större risk att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.
– Det är nytt att socioekonomi har betydelse i denna stora patientgrupp och att framför allt inkomst är så avgörande, säger överläkaren Per Svensson, som har varit med och genomfört studien.

Forskare vid Karolinska institutet har studerat vilka faktorer som gör att man löper större risk för att drabbas av en andra hjärtinfarkt eller stroke. Studien utgår från registret Swedeheart, som finansieras av Hjärt-lungfonden, och man har följt 29 000 patienter som har råkat ut för en första hjärtinfarkt.

Högre risk för skilda

Det visade sig att hjärtinfarktpatienter som har genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk för att drabbas på nytt, jämfört med gifta patienter.

– Vi delade in människor i fem inkomstgrupper. Då kunde vi se att de som hade den högsta inkomsten löper 35 procents lägre risk att få en ny hjärtinfarkt eller en stroke. Hade du en hög utbildning så var risken 14 procent lägre, säger Per Svensson, överläkare på Södersjukhuset och universitetslektor vid Institutionen för klinisk forskning och utbildning på Karolinska institutet.

Nya rekommendationer

Även tidigare studier pekar på att socioekonomiska faktorer som utbildning och inkomst påverkar risken för hjärtinfarkt. Att man i den nya studien valde att ta med civilstånd och notera om patienterna genomgått skilsmässa föll sig naturligt, säger Per Svensson.

– Det hängde väldigt mycket ihop också. Är du gift har du ofta bättre inkomstnivå. Vi har i dag en standardiserad vård vid risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom en andra gång. Vi hoppas på att de här resultaten ska kunna leda till mer individuell riskbedömning och att det här blir ytterligare faktorer att ta hänsyn till, förutom rökning, högt kolesterol och blodtryck, säger han.

”Ett viktigt steg”

– Hjärtinfarkt och stroke berövar över 13 000 svenskar livet varje år, och den här studien är ett viktigt steg för att öka kunskapen om vilka som drabbas. Förhoppningsvis leder forskningen till skräddarsydda behandlingsmetoder så att fler människor kan få tid att leva, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Fakta: Ny studie från Karolinska institutet

  • Studien inkluderade 29 000 människor från Swedeheart-registret och följde dem som drabbats av en första hjärtinfarkt under de i genomsnitt följande fyra åren. Det är första gången man inkluderar civilstånd och studerar risken för återfall.
  • Över 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.
  • En av fem har förhöjt blodtryck i Sverige och löper ökad risk för allvarliga hjärt-kärlhändelser, exempelvis stroke.
  • Riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes ökar dramatiskt och riskerar att öka dödstalen i hjärt-kärlsjukdom. Mer resurser till forskningen och bättre livsstilsråd krävs för att vända utvecklingen.

Källa: Hjärt-lungfonden