Värmeböljan inomhus kan sänka din hyra

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2017-08-01

Du får inte ha det varmare än 28 grader inne i lägenheten under sommaren, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Klaga på inomhustemperaturen och sänk din hyra.

Är det alldeles för varmt hemma hos dig måste hyresvärden hjälpa till.

– Det ska aldrig vara över 28 grader, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Mitt i värmeböljan följer svetten med in i ditt hem. Men du ska inte behöva lida i onödan.

Till Hyresgästföreningen hör en del boende av sig under sommaren för att få hjälp när det blir alldeles för varmt i lägenheten.

Så mycket får du stå ut med

Generellt ska temperaturen i en bostad inte överstiga 24 grader, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under sommaren är toleransen högre, då är det 26 grader som gäller.

Du kan behöva stå ut med värmeböljan i upp till tio dagar, innan du kan få hjälp. Till och med upp till 28 grader tillåts enstaka dagar, om det är väldigt varmt utomhus.

– Det ska aldrig vara över 28 grader, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Är det varmare än så är det dags att klaga hos hyresvärden. Bor du i söderläge och högt uppe i ett hus är det enklare att få rätt till åtgärder, då det är som varmast i de här lägenheterna.

– Hyresvärdarna kan sätta upp solskyddsfilm, persienner eller markiser för fönstrena. Det är det som de kan göra. Jag känner inte till några fall där man har fått AC installet av hyresvärden, säger Johan Mirtorp.

Kan sänka din hyra

Är temperaturen högre än 28 grader kan du också kräva att få din hyra sänkt. Om hyresvärden inte är villig att gå med på detta kan du kontakta Hyresgästföreningen för att få hjälp.

Men det finns ingen standard för hur mycket pengar du kan få tillbaka.

– Det är i relation till den skada du har haft och den tid som du har levt i den här värmeböljan. Det beror också på hur hög hyra du har. Det är kanske svårt att kräva tillbaka en hel månadshyra, men du kan få en del pengar.

Även om din inomhustemperatur inte överstiger Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan det vara jobbigt att vistas i din lägenhet under sommaren.

Johan Mirtorp rekommenderar att ha persienner och rullgardiner neddragna och öppna fönstrena så mycket som det går.

Att själv mäta inomhustemperaturen varje dag är också bra.

– Du ska inte mäta precis innanför fönstrena för där är det varmare. Det får vara någonstans mitt inne i lägenheten för att få det mer exakt.