Bosse Rappne – så sköter du julblommorna

Julstjärna, amaryllis, hyacint – så får du julens blommor att trivas

Publisert:

Julros, iskonvaljer, amaryllis, novemberkaktus, julros och hyacint. Trots att det är mitt i mörkaste december så blommar det som aldrig förr. Men hur sköter man alla de här vackra blommorna egentligen? Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård ger sina bästa tips så att blommorna varar ända fram till påska.

– Ja, julen den är ju väldigt traditionsfylld, framför allt med blommor, säger Bosse Rappne där han står omgiven av en färgsprakande mix av våra mest älskade julblommor.

Julstjärnan ligger Bosse Rappne lite extra varmt om hjärtat.

– Julstjärnan kom till Sverige på 1960-talet och då började mina föräldrar odla den, säger Bosse Rappne. Från början var det här buskar från Mexiko. Julstjärnan tål inte drag eller att det blir kallt så se till att få den inslagen ordentligt när du bär hem den från affären. Det är otroligt lätt att den blir stressad och tappar bladen. När du vattnar ska du låta den torka upp lätt mellan vattningarna. Lyft på krukan i stället för att känna med fingret så vet du när det är dags för en ny skvätt vatten.

Häll alltid bort överflödet av vatten så krukväxten inte blir stående i vatten. Rötterna behöver både vatten och syre och står den blött så når inte syret fram.

Julbegonian är en gammal julklassiker.

Julbegonian är en gammal klassisk julväxt. Den var vanligare förr men kanske inte lika vanlig i dag.

– Förr i tiden hade vi ju värmekällan inne i rummet, med en vedspis eller kakelugn men i dag har vi i stället element som sitter precis under fönstret och då blir det mycket torrare och varmare klimat och det gillar egentligen inte julblommorna, säger Bosse Rappne. Så det är perfekt om man har ett inglasat uterum eller inglasad balkong eller att det är lite svalare. Många av våra julblommor vill gärna ha det lite svalare som amaryllis, azalea, liljekonvalj, julros och hyacint. Då håller de mycket längre men de klarar sig ganska bra under kortare perioder när man har det lite varmare hemma.

Ett smart knep för att få julblommorna att ställa dem svalt innan man går hemifrån på morgonen. Då håller de mycket längre.

Azalea till vänster och Ardisia till höger.

– Ardisia är kanske inte så vanlig. Den här växer från år till år så den kan bli som ett mindre träd efter några år. De dekorativa röda bären är inte giftiga och de sitter kvar väldigt länge. När de till slut trillar av så blommar växten med vita små blommor. Den här bärringen flyttas uppåt vart efter den växer, säger Bosse Rappne.

Azalean är en riktig superväxt att ha på vintern. När knopparna väl har börjat komma fram och visa färg ordentligt då behöver den nästan inget ljus. Den kan snällt stå på soffbordet och blomma i 5–6 veckor och det enda man behöver göra är att vattna den så klart och plocka bort fula blommor,

– Azalean har små knoppar som ligger under de blommor som slagit ut, säger Bosse Rappne. Så plocka bort de blommor som blivit fula så kommer nästa och slår ut.

Förr sa man att man skulle vattna azalean genom att doppa hela krukan i vatten och när det slutade bubbla var den genomdränkt. Men det fungerar bara om den står i en lerkruka. Har den plastkruka så blir den snart dränkt. Lyft på krukan och känn om den är lätt innan du vattnar, då blir det bra.

De vita hyacinterna har svagast doft.

– Många är ju tyvärr allergiska mot hyacinter men jag tycker att man kan ha i alla fall en, säger Bosse Rappne. Det finns lite olika varianter och rent generellt kan man säga att ju större löken är desto tätare blir blomkolven.

Varianten multiflora består av flera smålökar, eller skivor av lökar, och de blir inte lika täta men det blir väldigt många blomstänglar.

– När hyacinten blommat över kan man klippa av stängeln och sköta den som en vanlig krukväxt. Ge den lite näring så bladen växer till sig och så småningom har löken laddat med ny energi för nästa år och då börjar den vissna ner och det är dags att ställa undan den på en sval och torr plats, precis som man gör med amaryllisen.

Tänk på att vara sparsam med vattningen så länge amaryllisen eller hyacinten slagit ut. Vattnar man då blir cellerna i stamman så stora och svaga och då kan stjälken vika sig. När den väl har slagit ut kan du vattna igen eftersom blommorna kräver vätska.

Julrosen går att plantera ut i trädgården i vår.

– Julrosen eller Helleborus som den heter är vår enda svenska julblomma. Om den är planterad ute i trädgården kan den faktiskt titta upp och blomma mitt i snön om vintern är mild, säger Bosse Rappne.

Så snart tjälen släppt och det blivit lite varmare ute så kan man faktiskt plantera ut den här i trädgården om man sparat den sedan i vintras.

Novemberkaktusen kallas också julkaktus.

Julkaktus eller novemberkaktusen har varit populära länge. Dels kan de bli väldigt gamla men det är också väldigt lätt att ta sticklingar av den.

– Det är bara att nypa av vid en led och sätta ner i vatten, säger Bosse Rappne. Då kan en kaktus leva vidare i århundraden.

Vinterns liljekonvaljer kallas iskonvaljer.

– Liljekonvaljerna behöver en kylperiod för att bilda blomanlagen, det är därför de kallas iskonvalj. De har helt enkelt lagts på is för att driva på dem så de kan blomma till jul, säger Bosse Rappne. Oerhört läckert, de här klockorna blir man verkligen glad av att se.

– Andra växter som gärna hör till julen är orchideer, säger Bosse Rappne. Den fantastisk venusskon vill helst stå i ett ljust fönster och gärna lite varmt i rumstemperatur, då trivs den som bäst. Cymbidium däremot vill ha det lite svalare, 12–15 grader som det kan vara i ett uterum. Då kan de blomma otroligt länge.

–Det man ska tänka på med växter över vintern är att det är så otroligt lite ljus och då dricker de väldigt lite för de har inte energi för att fylla på med vätska, säger Bosse Rappne. Så fort du vattnat så titta efter i ytterkrukan efter 20–30 minuter och häll bort överskottsvattnet så växten inte blir stående med blöta rötter. Då får den syrebrist och det mår inte växterna bra av.

Julrosen ligger Bosse Rappne varmt om hjärtat.

Bosse bästa – så sköter du julblommorna

  • Ställ gärna blommorna svalt, inte julstjärnan, så håller de längre.
  • Julstjärna – Låt den torka upp mellan vattningarn. Skydda den mot drag och kyla.
  • Azalea – låt torka upp lätt mellan vattningarna. Plocka bort fula blommor så kommer de nya fram. Tål att stå längre in i rummet när den blommar.
  • Hyacint och amaryllis – Vattna mycket sparsamt eller inte alls så länge blommorna inte slagit ut.
  • Iskonvalj – täck med mossa så hålls fukten kvar längre. Spraya gärna klockorna så de inte torkar ut. Föredrar att stå ljust och svalt.
  • Novemberkaktus – Vattna sparsamt men öka när blommorna slagit ut.
  • Julros – låt torka upp lätt mellan vattningarna. Plantera gärna ut den när tjälen släppt.
  • Begonia – låt torka upp lätt mellan vattningarna, tillför lite näring varannan vecka när den blommar.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.