Här ökar villainbrotten mest

Uppdaterad 2017-10-27 | Publicerad 2017-10-19

Villainbrotten ökar

Villainbrotten fortsätter att öka i Sverige, visar siffror från polisen som Villaägarna sammanställt. I Stockholm anmäldes nästan 500 fler inbrott under det första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol. I Norrbotten ligger ökningen på nära 150 procent.

– Det är ett jätteproblem, säger Lena Södersten på Villaägarna.

Efter att villainbrotten under förra året gick ner en aning har nu siffrorna åter vänt uppåt. Totalt anmäldes 4 785 fullbordade villainbrott i landet under årets sex första månader, vilket är en ökning med en procent jämfört med i fjol. Det visar siffror från polisen som Villaägarnas riksförbund sammanställt.

53 procent på 20 år

Ur ett längre perspektiv är trenden tydlig – mellan 1996 och 2016 har antalet villainbrott ökat med 53 procent.

– Det är ett jätteproblem. Om det är något man oroar sig för som villaägare så är det att drabbas av ett inbrott. Här måste vi vända trenden, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.

De regionala skillnaderna i landet är stora. I såväl Västra Götaland som Skåne län har inbrotten minskat med en femtedel första halvåret 2017. I andra delar ökar de kraftigt. Stockholms län står för den största ökningen i absoluta tal, från drygt 1 000 villainbrott till nästan 1 500. Procentuellt sticker Norrbotten och Västerbottens län ut – här har villainbrotten ökat med 147 respektive 106 procent.

”Markanta skillnader”

– Det är rätt markanta skillnader som vi kan se över en tvåårsperiod. Det ser bättre ut i de södra, östra och västra polisregionerna än i mellansverige och i nord, säger Göran Landvall, poliskommissarie vid Nationella operativa avdelningen, Noa, och nationellt sakkunnig när det gäller bostadsinbrott.

Hans förklaring till skillnaderna är att arbetet med polisens nya organisation, som inleddes 2015, kommit olika långt i olika delar av landet.

– Det har genererat i mer framgångsrika spaningsärenden i södra Sverige, och att man lyckats ”vaccinera” mot organiserade ligor. Det har bromsat upp antalet bostadsinbrott, säger Göran Landvall.

Polisen uppskattar att internationella ligor står för åtminstone hälften av alla bostadsinbrott, och troligen ännu fler när det gäller villainbrott. Lena Södersten kräver nu krafttag mot ligorna.

– Man måste punktmarkera dem och stoppa utförseln av stöldgods ur landet. Vi kräver att polisen arbetar organiserat och prioriterar frågan, säger hon.

Inbrotten ska halveras

Göran Landvall hoppas på ett åtgärdsprogram på 19 punkter som just nu bereds inom polisen. Där ingår bland annat utökad användning av märk-DNA, utvecklad grannsamverkan så kallade underrättelsebaserade passagekontroller som ska fånga upp internationella ligor.

Målet är att antalet bostadsinbrott ska ha halverats vid 2019 års utgång, jämfört med 2015. Uppklarningsprocenten ska dessutom upp från dagens 4 procent till åtminstone 10.

Är det realistiskt, med tanke på att villainbrotten ökat med över 50 procent de senaste 20 åren?

– Jag menar det. Mycket av de föreslagna åtgärderna bygger på erfarenheter från Norge, där man lyckats halvera bostadsinbrotten. Men det måste till nationella beslut innan vi kan skrida till verket, säger Göran Landvall.

Så minskar du risken för inbrott:

  1. Granska ytterdörren, från gångjärn till karm
    Se till att ytterdörrarna håller en hög säkerhetsnivå. Om inte, kan du förse dörren med förstärkningsplåt/brytbleck och montera ett extra gångjärn.
  2. Byt ut gamla låscylindrar till nya och installera ”dörröga”
    Överväg att byta lås om du köpt nytt hus. Undersök låsen och kontrollera att de är godkända. Kan du se vem som står utanför din dörr innan du öppnar? I annat fall kan ett mekaniskt dörröga eller en kamera vara ett bra alternativ.
  3. Minska risken för att altandörren bryts upp
    Tjuvar bryter sig gärna in genom altandörren, som ofta har ett sämre lås än ytterdörren och är insynsskyddad av häckar eller staket. Se till att altandörren har ett låsbart handtag.
  4. Se över alla fönster, inifrån och ut
    Spärranordning och fönsterlås försvårar för tjuven. Fönster i entréplan och källaren bör ha gedigna haspar – helst med en särskild haspsäkring samt försedda med fönsterlås.
  5. Ha förrådet låst
    Lås alltid förrådet. Är förrådet öppet kan tjuven använda verktygen du har förvarade där för att ta sig in i ditt hem.
  6. Klipp häcken
    Undvik att gömma ditt hus bakom höga, täta häckar eller staket.
  7. Låt det se ut som om ni är hemma
    En kaffekopp och en uppslagen tidning på soffbordet, obäddade sängar eller lite disk på diskbänken ger tillsammans ett intryck av att någon är hemma. Slå gärna på ljuset och öppna upp persiennerna lite.
  8. Tänd och släck lamporna automatiskt
    Automatisk ljusstyrning stör tjuven och gör det lättare för grannarna att se om det är någon där. Dessutom kan du använda en digital timer som tänder och släcker lampor och slår på radio och TV vid olika tider.
  9. Prata med grannarna
    Prata ihop er om att hålla koll på varandras hus när ni är borta. Grannsamverkan är en effektiv metod för att förhindra inbrott.
  10. Installera ett larm
    Larm kan avskräcka tjuven redan från början och är därför en bra investering. Glöm inte bort att tydligt signalera att ditt hem är larmskyddat (Dna-märkning) och larma på skalskyddet på natten.

Källa: Villaägarnas riksförbund