Bosse Rappne: så vattnar du bäst

Publisert:
Bosse Rappne tipsar om hur du ska vattna

Att vattna sina växter är självklart, men visste du att det är bättre att vattna på morgonen än på kvällen? Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård, tipsar om hur du bäst sköter bevattningen.

– Att vattna på morgonen är absolut bäst, säger Bosse Rappne. Det är bara att se till sig själv, man vill ju ha en frukost så man orkar hålla igång och få en behaglig dag.

På alla blad som växer ovan jord sitter det mikroskopiskt små öppningar, så kallade klyvöppningar, främst på undersidan. Klyvöppningarna reglerar vattentrycket i växten, de släpper ut överflödigt vatten ur bladen och när det i stället blir brist på vatten drar klyvöppningarna ihop sig så att transpirationen minskar och vattnet stannar kvar i växten.

– Om du vattnar på kvällen när klyvöppningarna börjar stängas så kan de inte släppa ut på övertrycket. Är växten jättetörstig så suger den ju upp som tusan och då ska klyvöppningarna hjälpa till så det blir en lagom nivå. Men är de stängda så fungerar ju inte det, säger Bosse Rappne.

Hängpelargoner är en typisk växt som kan få tydliga skador av att vattnas på kvällen.

– Är du ändå tvungen att vattna på kvällen för att det är så torrt så ska du vattna väldigt lätt, ge dem lite så de klarar sig till morgonen efter, säger Bosse Rappne. Så låt bli att tokvattna.

Om fukten blir stående i plantan är det också lättare att det utvecklas svampsjukdomar. Ute i trädgårdslanden så lockar vattning sent på dagen eller kvällen till sig sniglarna som gillar fukten.

– Här på slottsträdgården vattnar vi otroligt sällan efter lunch, säger Bosse Rappne. Det är morgon och förmiddag som gäller. Dessutom är det så att om du vattnar på dagen när det är varmt och kanske blåser så försvinner ungefär 30 procent av vattnet direkt genom avdunstning, vilket ju är slöseri.

Använd duschmunstycket när du vattnar i trädgården.

Och så var det ju det här med att vattna underifrån eller ovanifrån, vilket är bäst?

– Om du har frösått är det bättre att vattna ovanifrån, annars finns det risk att det blir för blött eftersom det inte finns rötter som suger upp någonting ännu. Men sedan när det har börjat växa spelar det inte så stor roll vilket du gör, säger Bosse Rappne. Roten är konstruerad så att den aktivt söker efter vatten och då sträcker den på sig och växer. Och växer roten så växer det också ovan jord.

Det är också därför man ska låta krukväxter torka upp lätt mellan vattningarna. Vattnar du för ofta eller för mycket får du inte samma tillväxt. Man ska hålla sig på gränsen till lite för torrt. Frösådderna däremot ska inte torka men det löser man med att plasta in dem. Bildas det mögel lättar du lite på ett hörn så försvinner det.

– Om du får stora droppar av kondens på plasten så är det ju över 100 procents luftfuktighet och då behöver du släppa in lite luft. Men det räcker med att lyfta lite grann, du behöver inte ta bort hela plasten, säger Bosse Rappne.

Bosse Rappne kör ofta ut leveranser till kunder och sitter då högt upp i lastbilen vilket gör att han ser in i trädgårdarna när han tar sig runt i villaområdena.

– Jag ser ofta folk som står och vattnar med det här sprutmunstycket som man tvättar bilen med i stället för att sätta på ett duschmunstycke. Sprutmunstycket ger så otroligt lite vatten så det du gör är att du bara vattnar på ytan. Då söker sig rötterna uppåt, till fukten, vilket gör att du får ett ytligt rotsystem och då blir växterna mycket känsligare mot torka eftersom marken torkar uppifrån och ner. Vattnar du på rätt sätt, alltså ordenligt och mycket, så söker sig rötterna också neråt och då är chansen större att de klarar sig under torkperioder och då minskar också behovet av vattning, säger Bosse Rappne.

Vattna på morgonen som mår växterna bättre.

Bosses bästa vattningstips!

  • Vattna på morgonen, eller åtminstone före lunch. Då undviker du att växterna skadas av vattentrycket eftersom de kan transpirera.
  • Använd duschmunstycker när du vattnar. Sprutmunstycket ger mycket mindre mängd vatten.
  • Vattna sällan så söker sig rötterna neråt.
  • Vattna rejält så att vattnet tränger ner långt, gärna när det regnar.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.