Trädgårdsmästarens bästa tips för grönsakslandet

Publisert:
Trädgårdsmästaren Sara Flego delar med sig av sina bästa tips.

Drömmer du om en egen grönsaksodling i sommar – men är osäker på hur du ska börja? Trädgårdsmästare Sara Flego ger svar på hur du lyckas med trädgårdslandet!

I år ska det hända. Här ska skapas ett eget trädgårdsland dignande av grönsaker. Ett aldrig sinande skafferi med nyplockade, ekologiska och riktigt närodlade grönsaker. Men hur gör man? Trädgårdsmästare Sara Flego ger sina bästa tips för att lyckas med odlingen.

Grönsaker i rader, vi är många som drömmer om ett eget grönsaksland.

Hur stort bör mitt trädgårdsland vara?

Trädgårdsmästaren svarar: Det beror så klart på hur mycket man vill odla och hur mycket plats man har. För att få ett hum om hur stor plats du kommer att behöva kan du utgå från de grönsaker du har valt. Kolla hur stort rad- och plantavstånd de behöver och räkna ut ytan utifrån det. Om man känner sig osäker tycker jag att man kan börja med några pallkragar, de är lite lättare att sköta och du får en tydlig, avgränsad yta. Sedan kan du utöka allt eftersom du känner att du behöver mer plats till din odling.

Odla i pallkrage är enkelt och roligt.

Hur ska jag välja grönsaker?

Trädgårdsmästaren svarar: Det absolut viktigaste är att odla sådant du tycker om att äta! Då går skörden alltid åt och det blir dessutom roligare att odla. Det kan också vara kul att passa på att odla sådant som inte finns att köpa i matbutiken. Det behöver inte vara några konstiga eller svårodlade saker, utan bara andra sorter av våra vanliga grönsaker. Kanske en vit eller rund zucchini? Det finns många gamla kulturarvssorter och nya, utländska sorter som inte är så vanliga men väldigt spännande och goda. Sedan tycker jag att man även ska blanda in lite blommor i grönsaksodlingen! Om du väljer ätbara blommor som exempelvis ringblomma eller krasse blir det både vackert och gott. Tänk bara på att välja ettåriga sorter så att de inte är i vägen inför nästa års sådd. Några lätta och väldigt tacksamma grönsaker är potatis, plocksallat, sockerärter och rädisor. Även zucchini och pumpa är både lätt och roligt om de får ordentligt med plats att bre ut sig på.

Blanda gärna blommor och grönsaker.

Vad är växtföljd och hur viktig är den?

Trädgårdsmästaren svarar: Växtföljd innebär att du planerar din odling så att en gröda inte växer på samma ställe i grönsakslandet som den gjorde året innan. Det gör man för att minska risken för sjukdomar och skadedjur. Växtföljden är viktigare för vissa plantor än för andra, exempelvis kål ska inte växa på samma plats två år i rad. För andra sorter är det inte lika kritiskt, men det är ändå bra att flytta runt sorterna i landet inför en ny odlingssäsong. Du måste ju ändå på något sätt planera din odling, så jag rekommenderar att planera växtföljden i samband med det. En fyraårig växtföljd brukar funka bra. Gruppera växterna efter näringsbehov och växtfamilj. Till nästa odlingssäsong flyttar du bara varje grupp ett steg i samma riktning. Då har du skapat en enkel men effektiv växtföljd och dina plantor kommer att må bra i jorden.

Vattna, rensa och gallra, grönsaksodlingen kräver lite av din tid.

Hur mycket tid kräver ett grönsaksland?

Trädgårdsmästaren svarar: En större odling kräver givetvis mer tid medan en mindre är mer lättskött, men oavsett odlingens storlek är själva förberedelsefasen den mest tidskrävande, med planering, inköp, sådd och plantering. Vissa plantor kan behöva förodlas inomhus vilket också tar lite tid. När alla frön och plantor sedan är i jorden ska det vattnas, rensas ogräs och avlägsnas sniglar – det sistnämnda är dessvärre det som kan ta mest tid. Om det blir ordentligt varmt ute kan grönsakslandet behöva vatten varje dag, så om du reser bort är det bra att ha en granne eller kompis som kan komma förbi och vattna.

Rätt redskap gör arbetet lättare.

Trädgårdsmästarens bästa tips!

  • Ta bort ogräset! Få bort så mycket ogräs som möjligt innan du börjar odla! Särskilt rotogräs är svårt att plocka bort när dina plantor väl har börjat komma upp, så se till att få bort så mycket som möjligt medan du fortfarande kan gräva runt i jorden.
  • Anlägg en kompost! Dels kommer du att behöva någonstans att slänga allt rens från grönsakslandet, och jorden från en egen kompost är dessutom den bästa du kan få. Det är dumt att inte ta vara på all näring från ditt trädgårdsavfall!
  • Skaffa gratis gödsel! Många gårdar låter dig komma och fylla egna säckar med gödsel – helt gratis! Ring runt till gårdar i din närhet och kolla om de har gödsel att skänka bort.
  • Gå inte i odlingen! Jorden blir för kompakt om du trampar runt på den. Se till att ha tydliga odlingsbäddar där fötter är förbjudna och anlägg i stället små gångar emellan som du kan gå på.
  • Täckodla! Om du har en gräsmatta är det perfekt att ta vara på gräsklippet med en täckodling. Gräsklippet hjälper till att hålla fukt i jorden sam-
    tidigt som det ger massor av näring till dina plantor.
  • Hitta en trädgårdsbok du gillar! Gärna en som både är översiktlig och förklarar tydligt hur du ska göra steg för steg. En personlig favorit är Lena Israelssons Grönsaksodling för nybörjare – den återvänder jag ofta till trots att jag inte är någon nybörjare längre!

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Tina Vernon 
  • Nina Kindbro började vikariera på Aftonbladet 2002 som redigerare och blev anställd 2006 som redigerare på Härligt hemma. Därefter har hon arbetat med en mängd olika bilagor och även varit redaktör för oneshots som Retro och Hund. Sedan 2018 arbetar Nina Kindbro som reporter och redaktör på Aftonbladet Mat & dryck och trädgårdsreporter på Härligt hemma där hon bland annat gjort TV-inslag med Bosse Rappne på Ulriksdals Slottsträdgård. Utbildning: Tidningsdesign, RMI Berghs, fackpress, Poppius journalistskola, detaljtypografi, RMI Berghs, informationslinjen, Hellidens folkhögskola, litteraturvetenskap, Stockholms universitet.