Recept med goda och nyttiga bär

7 bär vi vill frossa i

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2018-08-02

Det finns hur mycket gott som helst att göra av våra bär i Sverige.

Hallon, blåbär, lingon, körsbär, jordgubbar och hjortron. Bären är inte bara goda – utan otroligt nyttiga också. Så passa på att frossa nu när det är säsong!

Här har vi samlat allt du behöver veta om sju fantastiska bär.

Blåbärspaj, hallonsmoothie, jordgubbstårta, inlagda körsbär och hjortonsylt. Det finns hur mycket gott som helst att göra av våra bär i Sverige.

Och lite nyttigare blir det ju också, att använd bären i maten och till bakverk.

Blåbär är fullproppade med antioxidanter.

Blåbär

Blåbär är fullproppade med antioxidanter – kroppens eget skydd som bromsar oxidation i cellerna. Bären är även rika på både kostfibrer och mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.

Recept med blåbär:

Vill du veta mer om hälsoeffekterna av blåbär? Här är fem anledningar att plocka hinken full.

Hallon är rika på C-vitamin, folat, järn och kalium.

Hallon

Hallon är rika på C-vitamin, folat, järn och kalium. De har även höga halter av olösliga fibrer (kommer från de små fröna som sitter på hallonet) liksom anmärkningsvärda halter av den lösliga fibern pektin, som hjälper till att kontrollera kolesterolet. Hallon är också rika på antioxidanter som bland annat sägs kunna motverka cancer.

Recept med hallon

Mer inspiration om vad du kan göra med de söta hallonen hittar du här!

Lingon är rika på kostfibrer, vitamin A, vitamin C och magnesium.

Lingon

Lingon är rika på kostfibrer, vitamin A, vitamin C och magnesium. De innehåller också flavonoider och lignaner, som båda sägs kunna motverka cancer. Lingon innehåller det naturliga konserveringsmedlet bensoesyra, därför blandas lingon ofta med känsligare frukter och bär för att förlänga hållbarheten.

Recept med lingon:

För fler skäl att äta lingon – spana in den här guiden till det goda bäret!

Körsbär

Körsbär kan sänka blodsockernivåerna vilket är diabeteshämmande. De innehåller A-vitaminer men också antocyaniner, ett rött pigment, och antioxidant, som visat sig kunna minska smärta och inflammationer. Körsbär innehåller också höga halter av melatonin som är bra för immunsystemet.

Läs mer om körsbär och våra körsbärsrecept för en riktig smakupplevelse!

Jordgubbar är rika på C-vitamin, fytonutrienter och antioxidanter.

Jordgubbar

Jordgubbar är rika på C-vitamin, fytonutrienter och antioxidanter, som bekämpar fria radikaler. De är också en utmärkt källa till vitamin K och mangan, folsyra, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, koppar, magnesium och omega-3-fettsyror.

Recept med jordgubbar:

Vill du veta mer om varför jordgubbar är bra för hjärtat, synen och din träning? Klicka här!

Björnbär innehåller höga nivåer av vitaminerna C, E och K, fiber och folater.

Björnbär

Förutom att björnbären är goda, så är de dessutom imponerande nyttiga. De innehåller bland annat höga nivåer av vitaminerna C, E och K, fiber och folater.

Recept med björnbär

Hjortron innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin.

Hjortron

Hjortron innehåller fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet av C-vitamin. De innehåller även fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.

Recept med hjortron:

Läs mer om hjortron och hitta ett nytt favoritrecept här!