Det här är fruntimmersveckan

Uppdaterad 2018-07-16 | Publicerad 2018-07-12

Fruntimmersveckan brukar påstås vara extra nederbördsrik.

Mellan 18–24 juli infaller fruntimmersveckan, då alla dagar utom en bär kvinnonamn.
Perioden påstås bland annat vara särskilt regnig.

Den näst sista veckan i juli, 18–24 juli, har sedan slutet på 1800-talet gått under namnet fruntimmersveckan. Anledningen är att samtliga dagar, utom den första (Fredrik, Fritz), bär kvinnonamn: Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma, Kristina.

Ofta sägs att fruntimmersveckan är extra regnig. Inte minst Margaretadagen 20 juli sticker ut, där det genom historien har hetat att ”Margareta gråter” och ”Greta väter nöten”.

Regnig vecka – eller?

Enligt SMHI är dock inte perioden mer regnig än de omkringliggande veckorna. Fruntimmersveckan infaller visserligen under en av årets nederbördsrikaste perioder, från mitten av juli till och med några veckor in i augusti. Men den sista veckan i juli och den första veckan i augusti är statistiskt minst lika regniga som fruntimmersveckan.

Flera fruntimmersveckor genom historien har dessutom varit torra, till exempel 1947, 1955 och VM-bronsåret 1994.

Här är namnsdagarna som firas under fruntimmersveckan, med undantag för Fredrik och Fritz:

Sara (19 juli)

Sara är ett bibliskt namn med hebreiskt ursprung och betyder ”furstinna”. Det finns i dag över 66 000 kvinnor som heter Sara i Sverige, och det är det sjunde vanligaste tilltalsnamnet. På senare år har det fallit i popularitet, och låg 2017 på 30:e plats på namntopplistan.

Margareta, Greta (20 juli)

Margareta är ett gammalt namn med grekiskt eller latinskt ursprung, bildat från ett persiskt ord som betyder ”pärla”. Det var som allra mest populärt under 1940-talet efter den äldsta av Hagaprinsessorna. Totalt heter nästan 230 000 svenska kvinnor Margareta, inte minst i mellannamn. Som tilltalsnamn är det det 36:e vanligaste i Sverige.

Johanna (21 juli)

Johanna är ett bibliskt namn och femininform av Johannes. Det ursprungliga grekiska namnet Jochanan betyder ”Gud har förbarmat sig”. Namnet var ett av de populäraste under 1980- och 90-talen, och totalt heter knappt 73 000 svenska kvinnor Johanna i dag.

Magdalena, Madeleine (22 juli)

Det bibliska namnet Magdalena betyder ”kvinnan från Magdala”, en stad i Galileen. Madeleine är den franska formen av Magdalena. Totalt heter knappt 21 000 svenska kvinnor Magdalena, och strax under 23 000 Madeleine.

Emma, Emmy (23 juli)

Emma kommer från tyskan Erm(in)-Irm(in), vilket betyder stor eller väldig. Emmy är ursprungligen en engelsk smekform till Emma. Emma är det nionde vanligaste tilltalsnamnet bland kvinnor i Sverige, och totalt heter knappt 75 000 kvinnor Emma i Sverige. Emmy är betydligt mindre vanligt, med omkring 7 000 kvinnor med namnet i Sverige.

Kristina, Kerstin (24 juli)

Kristina har varit ett vanligt namn ända sedan medeltiden, och är i dag det femte vanligaste tilltalsnamnet bland kvinnor med totalt 169 000 bärare i Sverige. Namnet betyder ”den kristna” och ”beskyddaren”. Kerstin är en nordisk och lågtysk form av Kristina, och bärs av 85 000 kvinnor.

Följ ämnen i artikeln