Så överlever din julgran – utan att barra

Publisert:

Nyinköpt julgran står grön och grann i stugan.
Men den barrar omgående.
Vad är det för fel?
Anna Benson, Sveriges främsta julgransexpert, vet hur granen överlever.

Varför barrar granen redan första dagen?

Det säljs årligen tre miljoner julgranar i Sverige. Kring Lucia når försäljningen på gator och torg sin topp. Men växande näthandel innebär att många köper julgran tidigare.
– Vi sålde våra första granar redan i februari, säger Anna Benson som driver Smålandsgran.se och som i år levererar 100 000 ekologiska julgranar till dörren.

Född med julgran

Anna Benson, uppvuxen bland julgransodlingar i Småland där hennes far odlat och sålt julgranar i 45 år, sålde sin första gran som 12-åring. Nu är hon passionerad förespråkare för julträdet – gran eller varför inte en tall?

– Jultall är kanske den största trenden just nu. Den är ju mer allergivänlig dessutom, säger Anna Benson som också författat Granboken.

I Sverige konsumeras årligen sex miljoner julträd. Tre miljoner köper vi, varav 75 procent kommer från Danmark. Tre miljoner hugger vi på egen hand.

– Fast var femte huggen gran är snodd. Huggen på någon annans mark, noterar Anna Benson.

Bo-Egon Nilsson har odlat och sålt granar i Småland i 45 år på samma vis. Dottern Anna Benson kan det mesta.

Så överlever granen

På en två meter hög julgran finns omkring en halv miljon barr. Hur får vi dem att sitta kvar över jul och nyårshelgerna?

– Först och främst gäller det att granen är färsk. Bäst är förstås att hugga sin egen gran. Man kan du inte det är det svårt som konsument att se om granen är färsk. Du får förlita dig på att granförsäljaren är ärlig, säger Anna Benson och spaltar upp fem tips för att granen ska må bra.

1) Välj en färsk gran. Huggna så sent som möjligt. Senast i november. Det ökar livslängden avsevärt.
2) Se till att det är en färsk yta i sågskäret. Slå inte rotändan mot golvet. Då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen kan torka på grund av vattenbrist.
3) Vänj granen gradvis vid husvärme under några dygn. I farstu, garage eller i trappuppgång och gärna i ljummet vatten. Extra viktigt vid minusgrader.
4) Placera inte granen för nära element, kamin eller värmekälla.
5) Slå på mycket vatten – utan socker eller Magnecyl. Första dygnet inomhus är granen extra törstig. Torkar granen ut så ryker barren. En rödgran dricker cirka 2 liter per dygn och en kungsgran kan sörpla i sig upp till 5 liter de första dygnen.

Våras för granen

Hösttemperaturen i skogen har också betydelse för hur granen klarar sig inomhus. Forskning visar att varma höstar gör att julgranarna barrar fortare.

Julgranen hemma i ditt vardagsrum är mellan 6–10 år. Så lång tid tar det att odla en julgran. Vad händer när den huggs ner?
– När granen huggs är den i vintervila. När du tar in din julgran in i värmen vaknar den och tror att det är vår. Tillväxtprocessen sätter igång. Men den har inga rötter och måste ha hjälp med framför allt vatten.

Ekologisk modell

Annas pappa, Bo-Egon Nilsson har odlat och sålt granar i Småland i 45 år på samma vis. Han är därför, sedan fem år, landets enda kravcertifierade granodlare. Säljer ekologiska granar via nätet och handeln har tredubblats på lika många år.

Ekologiska granar – vad innebär det?

– Att vi inte använder något av de 56 olika bekämpningsmedel som annars är tillåtna. Vi är annars väldigt medvetna om vilken gurka vi har i kylskåpet, men inte vad vi tar in i vardagsrummet, säger Anna Benson medan mobilen ringer i ett från hugade spekulanter.

Vilken gran är bäst?

– Kungsgran är tålig. Annars är 80 procent av alla granar som säljs Rödgranar.

Tips på fina saker för hemmet:

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten