Bygg din altan i helgen – Martin Timell ger råd på vägen

Uppdaterad 2020-03-31 | Publicerad 2017-04-30

Martin Timell tipsar om hur du bygger tjusigaste altanen i kvarteret.

Dags för årets häftigaste utomhusprojekt - bygga altan.
I tjusigt trallvirke ska det bli.
Vilka fällor och fel ska jag undvika?
Vi frågar Martin Timell, med svart bälte i altanbygge, att leverera sina professionella tips.

När det våras och blir varmt suktar många efter sommarens mest populära rum – den fräscha altanen.

– När det inte längre är politiskt korrekt att ha störst bil så är det störst altan som gäller, säger Martin Timell – känd från bland annat tv-programmet Äntligen Hemma. Martin Timell som byggt och underhållit altaner i drygt 20 år.

– Älskar det! Att bygga altan är ju numera en svensk nationalsport.

Bestäm typ av virke

När väl altanens placering och storlek är planerad är virket nästa fråga. Vilken sort ska användas?

– Det behöver inte vara samma trädslag i stommen som i golvet, säger Martin Timell och levererar ett inledande förslag.

– Men det är förstås ytskiktet man funderar på. Gå till den lokala bygghandeln och be att få titta på alla träslag. När de säger vad det kostar så är det vad de vill ha. Då är det dags att pruta.

De flesta köper ändå tryckimpregnerat trä i en grön nyans.

– Där finns en garanti på 20 år. Men man behöver inte ha tryckt virke om man inte vill. Själv har jag börjat köpa långsamväxande fura från norra Sverige, fortätter Martin Timell.

Han anser i nästa andetag att man ska införskaffa det tryckimpregnerade virket i samband med någon form av drive eller kampanjpris.

– Blir billigare. Jag vågar påstå att det emellanåt säljs tryckimpregnerat virke till under inköpspriset i kampanjer.

Minst 28 millimeter

Men se upp med längden på planken. Ofta är det kortare längder som säljs på reorna. Kortare plank innebär fler skarvar och mer spill så det är inte säkert att det är en bra affär i det långa loppet.

– Och köp aldrig tunnare plank än 28 millimeter. Trallvirke ska aldrig vara tunnare än 28 millimeter. Köp inte 22 bara för att det är på rea. Golvet kommer definitivt att svikta.

De flesta köper 120 millimeter breda plank.

– Men det finns ingen lag som säger att planken måste vara 28 x120 millimeter. Bredden kan faktiskt vara bredare om man vill.

Miljöfarlig olja

När trallen snart ligger på plats är det dags för vård, omsorg och ytbehandling.

– När jag har lagt trall med vanligt virke så har jag oljat in den en gång. Sedan tar det två-tre år innan den blir så vacker som den faktiskt ska vara. Har du tryckinmpregnerat virke så gör ingenting på fem år. Låt det vara. Olja gör ingen som helst nytta, fortsätter Martin Timell och blir lätt irriterad.

– Med tryckimpregnerat virke gör folk ofta fel. Köper någon skitolja. Fyra liter för 79 kronor och oljar in virket. Det får konsekvenser för miljön. Av fyra liter olja dunstar två och en halv i form av lösningsmedel. Altanen mår dessutom sämre.

Hur ska jag då vårda underlaget?

– Det bästa du kan göra är att skrubba den, med vatten och en bra rotborste, avslutar Martin Timell.

Ett tips är också att spara lite trall efter avslutat projekt, så att du enkelt kan byta ut enskilda trallbrädor om det behövs.

Glöm inte heller att läsa på om hur lång luftspalten ska vara mellan varje trall.

Timell tycker till om nio träslag

Impregnerad fura

Prisvärd med lång hållbarhet. Risken för röta liten och minimalt underhåll. Har initialt (ofta) en grön ton men antar silvergrå nyans med tiden. Undvik att behandla med olja. Risken för mögel ökar när träet blir fett. Rengörs med vatten och såpa.

– Alldeles lysande. Kan vara obehandlat under en mycket längre tid än man tror. Köp i så långa länder det går, vilket minimerar spill och skruvandet. Jag använder gärna, säger Martin Timell.

Kärnfuru

Se till att varje planka har en tydlig kärna och hög motståndskraft i träet. Ljust trä som grånar med tiden. Kan behöva slipas och behandlas med träskyddsolja. Miljövänligt val om det är obehandlat.

– Min stora favorit. Titta efter årsringarna. De ska synas eftersom det här är den del som sitter längst in på trädet, påpekar Martin Timell.

Ek

Vackert och hållbart med hög naturlig motståndskraft mot röta även i fuktig utomhusmiljö. Eftersom ek avger garvsyra vid fuktig väderlek ska du använda rostfri skruv.

– Vackert, men undvik. Hårt och svårt att lägga där varje skruv måste förberedas med borrhål. Inte det billigaste och eken man köper kommer förmodligen från Polen, Bulgarien eller Rumänien. Inte så miljövänligt att frakta hit.

Lärk

Bland lärkträden nämns ofta sibirisk lärk. Hög densitet och mer tåligt än många andra barrträd. Den slitstarka ytan har en naturlig glöd med ett vackert färgspel i dagsljus. Grånar med tiden. Undvik högtryckstvätt vid smuts utan försök istället med såpa, vatten och mjuk svamp.

– Undvik det. Har en tendens att slå sig. Och kom ihåg att sibirisk lärk i första hand är ett träslag o inte en geografisk punkt, även om en del kommer från Ryssland.

Organowood

Lite dyrare och ett mer miljövänligt val. Furu som behandlats industriellt. med kiselämnen som binds till träfibrerna. Skapar en barriär mot röta samtidigt som flamskydd uppstår. Får med tiden en silvergrå nyans.

– Jättefint. Svårt att få ut det på marknaden. Har svårt att konkurrera prismässigt.

Värmebehandlat trä

Bok, ask, furu eller gran rekommenderas för utomhusbruk. Behandlat med värme och vattenånga blir träet tåligt, beständigt mot röta och mängden kåda och hartser minskar. Se upp för att plankorna blir spröda med risk för sprickor. Leder värmen mindre vilket ger en sval känsla mot bara fötter.

– Funkar det också. Har fått bra recensioner men är så pass nytt att det är svårt att säga hur det förändras under 20–25 år.

Ceder

Mjukt, väger lätt och är lättarbetat. Mjukt att gå på och behöver inte behandlas. Ett lite dyrare val men innehåller ett naturligt skydd mot röta och svamp.

– Det är bra men en smula mjukt och därför känsligt för skador. Inte så enkelt att få tag på.

Träkomposit

Blandning av träspill och återvunnen plast som är hållbart. Många leverantörer garanterar att det är fritt från gifter och inte skadar miljön. Kräver ett tätt regelverk under trallen.

– Underhållsfritt. Livslängd på 200 år... Men själv skulle jag inte vilja ha det.

Tropiska träslag med FSC-märkning

Bankirai, cumaro och ipé tillhör de vanligaste. Hårda och tåliga där plankorna måste förborras så de inte spricker. Men sedan underhållsfri. Dyrt och kan vara etiskt tveksamt. Se till att det är FSC-märkt (Forest Stewardship Council) – innebär att skogsbruket där trädet kommer ifrån tar hänsyn till miljö och människor.

– Finns några tropiska träslag som är bra o snygga. Finns till exempel de som lägger hela altaner i jarra-träd från Australien. Känns mest som ett sätt att säga att jag har för mycket pengar, avslutar Martin Timell.

Källa: byggvarulistan.se/

Regler för altanbygget

  • För en altan utan tak behövs i de flesta fall inget bygglov.
  • Vissa kommuner har en gräns för höjden utan att vara bygglovspliktigt – ofta 600 millimeter. Kontrollera med kommunen vad som gäller.
  • Notera att om du har planer på att senare bygga väggar och tak, så krävs bygglov om taket blir större än 15 m2 och om du kommer närmare tomtgränsen än 4,5 m.
Experterna: Så sköter du din altan
bäst