Växter för alla – hitta din ambitionsnivå

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2018-03-20

På jakt efter sköna vårkänslor

Med eller utan gröna fingrar – alla vill vi få in lite vårstämning i hemmet. Låt några kvistar gå i blom, driv upp sticklingar eller sätt några frön, du väljer själv hur mycket tid och energi du vill lägga. Vårkänslan infinner sig oavsett.

För den växtvana

  • Ta sticklingar: Låt dina växter föröka sig och driv upp små plant-bebisar från sticklingar! Pelargon, murgröna och elefantöra är alla tacksamma växter att ta sticklingar på. Hur du går till väga varierar lite utifrån vilken växt du vill ta sticklingen från – från pelargonen och murgrönan tar du en så kallad toppstickling där du knipsar av översta delen av en kvist strax ovanför ett blad eller en förgrening, medan elefantörat producerar små sidoskott som du knipsar av så nära basen som möjligt.
  • Var tuff. Gemensamt för alla sticklingar är att du inte bör behålla för många blad, 2–4 stycken är lagom, för att så mycket som möjligt av sticklingens energi ska gå till att bilda rötter. Av samma anledning bör du också plocka bort alla eventuella knoppar, både före plantering och under tiden sticklingen växer till sig.
Hårdare stjälkar kan utveckla rötter i vatten. Elefantöra är enkelt att ta sticklingar från.
  • Maxa chanserna. Många tycker det är fint att låta sticklingen bilda rötter i en glasvas med vatten (hydroponisk odling). Växter med hårdare stjälkar klarar i regel bättre att gro i vatten, men vill du maximera chanserna att lyckas med dina sticklingar bör du sätta dem i jord direkt. Fukta då jorden lätt och stick sedan ner sticklingen ett par centimeter så att den står stadigt. Vattna försiktigt så att du inte rubbar sticklingen i jorden.
  • Fixa miljön. Medan sticklingen tar sig vill den ha mycket ljus och hög luftfuktighet. För att ge den bäst förutsättningar kan du fästa en genomskinlig plastpåse eller avklippt pet-flaska över krukan för att bilda ett temporärt växthus. Se bara till att torka bort kondens någon gång om dagen så att det inte blir för blött.
  • Plantera om. När sticklingen har bildat ordentligt med rötter och växt till sig lite är den redo för ett liv som vuxen planta i en ny, större kruka.
Gör i ordning en plats för dina planteringsprojekt.

Gör plats för plantering

  • Skapa plats. Ett säkert sätt att skapa vårstämning hemma och som du dessutom kommer att ha nytta av under hela odlingssäsongen är att göra i ordning en särskild plats för plantering. Det kan vara en rejäl arbetsbänk med förvaring av de viktigaste redskapen, blomjord och några krukor.
  • Tänk på placeringen. Placera din planteringsstation ljust så kan du även ställa dina nyaste sticklingar och andra odlingsprojekt där tills de är redo att flytta till andra delar av hemmet.

Beskär dina växter

  • Inventera. Antagligen har du redan ett gäng växter boende hemma hos dig, och våren är den bästa tiden för att ge dem en lätt beskärning så att de växer sig ännu lummigare och finare. Alla växter behöver inte beskäras – satsa på dem som ser lite glesa och taniga ut! Välj ut några kvistar där du vill att plantan ska grena ut sig och skär av strax utanför ett bladpar (eller om bladen har trillat av: där du ser att ett bladpar har suttit).
  • Var försiktig. Var noga med att inte skada den lilla knoppen som sitter i bladvecket. Sedan är det bara att vänta på att plantan ska breda ut sig!

För den växt-vilsna

  • Plocka in kvistar. Redan innan knopparna slår ut på träden kan du plocka in kvistar och låta dem slå ut inomhus i stället. Tänk påskris, fast utan fjädrar och dekorationer. När små, små ljusgröna löv sedan börjar titta fram på dina kvistar kommer vårkänslan garanterat att infinna sig. Kvistarna fungerar även fint som komplement till en bukett färska snittblommor!
En grupp kaktusar blir ett fint stilleben.
  • Satsa på stort och taggigt. Du som ändå vill ha någon mer permanent växtlighet hemma, men inte känner dig helt hemma på det här med skötsel och plantpyssel, kan satsa på den kravlösa kaktusen eller storbladiga krukväxter, som ofta är förhållandevis lättskötta.
  • Exotiska växter. Kaktusen vill få ordentligt med ljus men klarar sig fint även om du glömmer vattna några gånger, och växter som monstera, fikusar och vissa palmsorter växer ofta på bra även med sparsam omvårdnad. Den här typen av mer exotiska växter skapar dessutom direkt en känsla av sommar och semester i hemmet.
Torkad lavendel doftar gott.
  • Låt blommorna dö Även till synes enklare åtgärder som att byta vatten, snitta om och fylla på med näring kan vara svåra att komma ihåg för den växt-vilsna. Tur att torkade blommor och fröställningar just nu är supertrendigt och syns i vart och vartannat inredningsreportage. Och så lätt att fixa själv!
  • Köp hem snittblommor och låt helt enkelt bli att sätta dem i vatten. Ställ dem i stället i en torr vas där du låter dem torka. Sedan har du en dekorativ bukett som håller betydligt längre än några levande blommor.
    Exempel på blommor som blir extra fina när de torkar är solboll, fröställning från vallmo, lavendel, brudslöja, tistel och olika sorters gräs, men testa gärna med olika sorter för att hitta din egen favorit!
Samla de första snödropparna i en söt bukett.

Snabbfix för spirande vår

  • Tina upp vinterhjärtat. Det absolut enklaste sättet att skapa känslan av spirande vår hemma är att sätta ett vackert fång snittblommor i vas. Mixa större buketter av tulpaner eller påskliljor med mindre, egenplockade knippen när de första vårblommorna börjar dyka upp. Små vaser med snödroppar, vintergäck och scilla får vilket vinterfruset hjärta som helst att tina!