Fritt fram för SS-fanor i finska militärparader

Per Leander om en aktuell debatt i grannlandet

En diskussion om huruvida det är lämpligt med SS-fanor i militärparader har blossat upp i Finland, rapporterar Yle. Bland andra Yaron Nadbornik, ordförande för judiska församlingarnas centralråd i Finland, har kritiserat företeelsen.

Men på huvudstaben anser man att frågan inte är så enkel:

”Vi funderar så klart på saken. När det gäller symboler och framför allt att hedra minnet av våra veteraner, så blir det genast väldigt känsligt. Vilken sida man än uttalar sig om så finns det alltid någon som är där och kritiserar. Därför tar vi inga snabba beslut gällande det här”, säger en anonym tjänsteman till Yle.


Frågan har blivit aktuell efter en utredning som finska Riksarkivet publicerade i förra veckan.

Där slogs det fast att det är ”mycket sannolikt” att finländska frivilliga i SS-division Wiking var delaktiga i mord och andra övergrepp på judar, civila och krigsfångar på östfronten under andra världskriget. Något som därefter officiellt har tystats ner.

Rapporten har dock fördömts av försvarsminister Jussi Niinistö som anser att den smutskastar de finska krigsveteranerna.

Försvarsmakten ordnar två riksparader per år – den första under försvarsmaktens fanfest i juni och den andra på självständighetsdagen 6 december.

Tills vidare är alltså veteraner med SS-fanor välkomna att delta i de finska militärparaderna.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln