”Viktatorn” får mothugg

Torsten Kälvemark om protesterna mot Viktor Orbán

På Budapests gator samlades många demonstranter 16 december för att protestera mot Viktor Orbáns ”slavlag” som ger arbetsgivare rätt att kräva mer övertid.

En splittrad politisk opposition har gett Viktor Orbán fritt spelrum i projektet att omvandla Ungern till en illiberal stat. Men plötsligt har demonstranter från både höger och vänster satt -regeringen under tryck -genom gatuprotester mot ett stämpelparlament. 

En anledning till uppvaknandet är den omtalade ”slavlagen” som gör att -arbetsgivarna på årsbasis kan kräva 400 timmars övertid i stället för dagens maximala 250. I praktiken skulle det kunna leda till en sexdagars -arbetsvecka. 


Hur kan en modern regering komma på en så impopulär idé? Svaret är att det råder brist på arbetskraft i Ungern. Ekonomin går bra och utländska investerare gläds åt ett land med svaga fackföreningar och förmånliga skattevillkor. BMW och andra tyska företag investerar just nu miljardbelopp i nya fabriker.

Men utan invandring stannar också Ungern. Att migrationspolitiken skapar problem är något som den annars regeringstrogna publicisten András Stumpf framhåller i en intervju med österrikiska Der Standard. Kan man inte rekrytera utländsk arbetskraft måste arbetstiden höjas. Det är enkel matematik.

Inte oväntat är det en fråga om materiella villkor som fått en fragmenterad opposition att plötsligt göra motstånd också mot andra illiberala avigsidor: statsdominerade medier, ett regeringskontrollerat rättssystem och allmän främlingsfientlighet. ”Viktatorn” Orbán har plötsligt fått problem

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln