Folket i bild en militant motröst

Tidskriften slåss för yttrandefriheten

TIDSKRIFT Det fria ordet är inte rättvist fördelat. Yttrandefriheten betyder knappast att alla röster hörs. Cirka 80 procent av tidningarnas ledarsidor är liberala. Motrösterna finns hos kulturtidskrifterna.

Partipolitiskt obundna månadsmagasinet Folket i bild har en närmast militant hållning för yttrandefriheten. Men också för ”folkets kultur och antiimperialism”. Man satsar på inrikesreportage och låter ”Nils Holgersson från sin gås blicka ned över det nya Sverige”.

I senaste numret porträtteras tre generationer Sverigefinnar i Eskilstuna. De radar upp åtta puukko och säger att myten om finnen och kniven är ”ganska sann”.

Här finns också en essä om daglönarens disharmoniska vardag, mestadels är det kommunals kvinnor som osaligt väntar på jobbsamtal.

Vad en ”folkets kultur” är, kan man undra. Parollen tolkas under en fast vinjett. Författaren Margareta Zetterström skriver att ”folket” står i motsatsförhållande till makten, och har inget med etnicitet att göra. Enligt henne står det för att ”vara mot allt som håller folket nere”. Att, med Göran Sonnevi, ”räta på nacken och säga: Vi är inte skit.”

Folkets kultur i tidskriftens tappning betyder icke något förenklat. I samma nummer finns en intervju med den holländska sociologen och intellektuella världsstjärnan - med det romanfigurklingande namnet - Saskia ­Sassen. Hennes ord ger livsmod. Enskilda människan är medskapande, menar hon. Hon säger: ”Fattigdom skapas”. Men också: ”Rättvisa skapas”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.