Erdogans fängslade motståndare

Kurdo Baksi intervjuar kurdiske politikern Selahattin Demirtas som driver sin kampanj från cellen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2018-06-24

HDP-ledaren Selahattin Demirtas har suttit i fängelse sedan november 2016.

Enligt flera opinionsmätningar kan president Recep Tayyip Erdogan förlora makten i dagens turkiska parlaments- och presidentval. 

Av alla kandidater fruktar den despotiske presidenten Selahattin Demirtas, 45, allra mest. Demirtas erhåller visserligen bara drygt 15 procent av rösterna – stödet för Erdogan varierar mellan 38 och 44 procent och det är CHP:s kandidat Muharrem Ince som just nu har störst medvind – men det är Demirtas som tystats mest effektivt.

Bortsett från tio minuter i den statliga televisionen, som är befäst i den turkiska vallagen, kan han inte vända sig direkt till väljarna.

Sedan november 2016 sitter Demirtas nämligen fängslad i Edirne-fängelset nära Istanbul. Han greps i sitt hem i Diyarbekir mitt i natten i en arresteringsvåg som även drabbade HDP:s kvinnliga språkrör Figen Yuksedag och nio andra HDP-parlamentsledamöter. 

Samtidigt jämnade den turkiska armén stora delar av de kurdiska städerna Nusaybin, Cizre, Sirnak och Diyarbakir med marken. 900 000 kurder tvingades fly sina hem.

Demirtas avståndstagande från våld har lett till att han är en av få politiska ledare i historien som frihetsberövats på grund av sina fredliga budskap.

Via Demirtas advokat får jag tillstånd att göra en mejl-intervju med den fängslade presidentkandidaten. 

– Mina möjligheter att nå väljarna är begränsade. Därför försöker jag använda sociala medier så effektivt jag kan, säger Demirtas vars parti fick drygt sex miljoner röster i det senaste valet. 

Demirtas är mycket aktiv i sociala medier, särskilt på Twitter. Allt han skriver till sina drygt 1,5 miljoner följare blir nyheter i Erdogan-kritiska medier. Av någon anledning får han fortsätta twittra i ett land där sociala medier är oerhört stort, eftersom folk tröttnat på stora medier som bara hyllar Erdogan.

De godtyckliga åtalen mot Demirtas lindas in i den turkiska terrorlagstiftningen som är Erdogans stora vapen mot alla som inte tänker som han. Demirtas riskerar upp till 142 års fängelse om Erdogan vinner valet i dag bara för att han har använt sig av sin yttrandefrihet.

– Alla anklagelser mot mig baseras på mina mötestal och mina uttalanden. Det turkiska rättsväsendet har samlat alla mina tal i och utanför parlamentet under tio år och anklagar mig för att ”grunda och styra en terrororganisation”. I själva verket har jag bara kritiserat Erdogan och AKP. Därför är jag inte fånge utan gisslan. Tusentals av mina partikamrater befinner sig i samma
situation. Erdogan lyckades inte besegra oss i politiken. Nu vill han besegra oss genom att använda rättsapparaten, som han kontrollerar, säger Demirtas som suttit fängslad i snart två år.

Fram tills att Demirtas frihetsberövades var han partiledare för det prokurdiska partiet Folkens Demokratiska parti (HDP) som vill lösa kurdfrågan med fredliga medel. 

Den karismatiske Demirtas är välkänd för sin kamp som går ut på att ingen i Turkiet ska diskrimineras för sitt kön, sin etnicitet, tro, sexuella läggning eller sitt språk. Just i Demirtas parti kandiderar kurder, aleviter, syrianer, armenier och romer. Demirtas har blivit Erdogans största hatobjekt.

Kan man i detta läge överhuvudtaget tala om rättvisa val i Turkiet?

 – Valen är långtifrån rättvisa. För det första är det undantagstillstånd i landet. För det andra använder Erdogan och AKP alla statliga medel och kontrollerar så gott som alla medier. För det mesta är det ungdomar och kvinnor som för våra kampanjer.  Överallt möter våra kamrater enormt entusiastiska folkmassor. Människornas hjärtliga engagemang är vår styrka, men det enda Erdogan har i sina händer är våldsapparaten. Det blir inte lätt, men vi ska segra, säger en optimistisk Demirtas.

Sedan militärkuppförsöket 2016 har Turkiet glidit allt längre från demokratin, och kränkningar av mänskliga rättigheter rapporteras dagligen. Yttrandefriheten är så gott som avskaffad. Turkiet är sedan länge världens största fängelse för journalister.

President Erdogan har just nu all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sina händer. Den turkiska valmyndigheten lyder blint Erdogans order, varför många i Turkiet redan nu talar om valfusk.

Går det att lita på att valresultatet återspeglar de avlagda rösterna? 

– Sannolikheten att det blir valfusk är stort. Det är viktigt att väljarna inte bara röstar utan också skyddar sin röst. Övriga turkiska partier, partipolitiskt obundna organisationer och advokatsamfundet bör samarbeta i fråga om säkerheten kring valet, säger han.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström tog emot Demirtas i Arvfurstens palats två gånger 2015 och 2016, men bortsett från ett par uttalanden har inte Wallström engagerat sig för Demirtas såsom socialdemokrater gjorde när den numera bortgångne sydafrikanske demokratikämpen Nelson Mandela satt fängslad på Robben Island – i arton år. Ändå skickar kurdledaren varma hälsningar och ”önskar henne all framgång.”

– Jag hoppas att jag och Margot Wallström återigen träffas inom kort i friheten, säger han.

Vilka förändringar väntar Turkiet efter valet, om HDP klarar tioprocentspärren vilket ni gjort i de två föregående valen?

– Undantagstillståndet i Turkiet och de orättvisa villkoren leder till att det blir knivskarpt för HDP. Vi är det största hindret för
Erdogans planer att erövra parlamentsmajoriteten. Men ett enda magiskt slag räcker inte för att allt ska bli perfekt i Turkiet. HDP:s framgångar kommer dock öka trycket på att demokratin går i rätt riktning, menar Demirtas.

Erdogan har i princip avskaffat alla grundläggande mänskliga rättigheter men ändå agerar inte västvärlden.

– Syrienkriget har inte bara blivit ett blodbad, det har också förstört alla de värden som Europa skapat efter enorma ansträngningar. Flyktingar och asylsökande betraktas endast ur ekonomiska och säkerhetsmässiga synpunkter. Jag ser en dynamik som går ut på att Europa gör eftergifter genom att man blundar för kränkningen av demokratin. Denna situation ger mod till AKP-regimen, avslutar kurdledaren.

Kurdo Baksi

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.