Israel förbjuder läkare att hjälpa Gazaborna

Permanent inreseförbud för Mads Gilbert

Mads Gilbert. Foto:AP

Läkare utan gränser är ett begrepp som vi alla har positiva känslor inför. En som i hög grad förkroppsligar det idealet är Mads Gilbert, professor och chef för akutmedicinen vid universitetssjukhuset i Tromsö.

Sedan 1981 har han ofta passerat gränsen mellan Israel och Gaza för att frivilligt hjälpa den hårt prövade befolkningen i den instängda enklaven. I somras stod han på nytt på Shifasjukhuset och behandlade några av de 11 000 patienter som sårats av bombsplitter eller grävts fram ur sönderbombade bostadshus.

Men nu är gränsen stängd för hans del. De israeliska myndigheterna har gett honom ett permanent inreseförbud. Enligt deras motivering är han en ”säkerhetsrisk”. Risken består förstås i att han varit ovanligt öppenhjärtig i sin skildring av det senaste krigets karaktär av ett ”försvar” bortom alla rimliga proportioner.

Till Verdens Gang säger Gilbert: ”När penna, kamera och stetoskop blir ett säkerhetshot har vi att göra med en regim som fruktar en enda sak – sanningen.” Kanske kan han ta sig in i Gaza igen, i så fall via Egypten. Han verkar inte vara en läkare som låter sig hindras av stängda gränser när det medicinska samvetet kallar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.