Rymdresa försenade David Bowies hit

Daniel Swedin om Space oddity som fyller 50 år

David Bowie tajmade releasen av Space oddity till månlandningen, men framgången för låten sköts upp.

SOMMARSERIE. I år är det 50 år sedan den första människan satte sin fot på månen. Aftonbladet Kultur tittar upp på månen och låter minnena promenera.

Att det är 50 år sedan månlandningen innebär att det också är 50 år sedan David Bowie släppte sin allra första hit, Space oddity. 1969 var det bara en enkel popsång om en astronaut. Så här ett halvt sekel senare är det en låt som man med visst fog kan säga definierar Bowies artisteri: Space oddity är en existentialistisk vaggvisa om död och ensamhet och den första låten han sjöng ur en fiktiv karaktärs perspektiv, Major Tom.

Men åter till 1969. 

Space oddity kom inte ens in på den brittiska singellistan när den släpptes i juli det året, trots att Bowie helt cyniskt satsat på att släppa låten lagom till månlandningen. 


De uteblivna framgångarna hade sina orsaker. BBC vägrade spela låtar om astronauter som går under innan man säkert visste att amerikanerna på Apollo 11 överlevt sin rymdresa. Men på höstkanten började låten ändå klättra och i november 1969 låg den femma på den brittiska hitlistan.

Ytterligare sex år senare blev låten singeletta i USA, men då hade Bowie förstås gått vidare och gjorde låtar om unga amerikaner i stället för
ensamma astronauter.

PODD: Experten – det här kan bli nästa milstolpe i rymdhistorien
 
Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify