Tryckfriheten hotad i Danmark

Åsa Linderborg om rättegången mot Politiken och en skandalös svensk utredning

Den 9 oktober 2016 publicerade den danska tidningen Politiken boken Syv år for PET, om Jakob Scharfs tid som chef för den danska säkerhetstjänsten (PET). Publiceringen var en manifestation mot att polisen förbjudit boken, som är skriven av tidningens journalist Morten Skjoldag.

Varken Skjoldag, Scharf eller Politiken godtar påståendet att boken hotar rikets säkerhet.

I dag började rättegången. Åklagaren yrkar att tidningens chefredaktör Christian Jensen ska dömas till fyra månaders fängelse och böter på femton miljoner danska kronor för att tidningen tryckt förbjudet material.


Målet är ovanligt, men tidstypiskt. I oroliga tider slår statens järnkäftar till – även i demokratier. Det är i det ljuset som man ska se utredningen som presenterades för Peter Hultqvist förra hösten. Där föreslogs att svenska medier som avslöjar nyheter som skadar Sveriges relationer till andra länder ska kunna dömas för spioneri till mellan fyra och åtta års fängelse. Det betyder att en inbäddad journalist i Afghanistan inte kan rapportera om civila dödsoffer, eftersom det med all sannolikhet skulle störa Sveriges relationer till USA.

Utredningen ville sätta den grundlagsskyddade meddelarfriheten ur spel och kritiserades så hårt att den lades i papperskorgen. Men bara att den alls tillsattes från början, och att utredaren var en före detta ordförande i Underrättelsedomstolen och inte grundlagsexpert, avslöjar något.

Domen i Köpenhamn faller i januari.

Fotnot: Boken finns på svenska, Sju år som spionchef, utgiven av Lindh & Co.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.