”Majdan-revolutionärer valde fel väg för kampen”

Fredspristagaren Lech Walesa beklagar tillvägagångssättet i Ukraina

Lech Walesa.

När den polska demokratin nyligen firade sitt 25-årsjubileum i Warszawa fick den krimtatariske ledaren Mustafa Dzhemilev det stora Solidaritetspriset. Carl Bildt var en av talarna i sammanhanget och han påminde om att det var demokratirörelsen i Gdansk som inspirerade oss alla för ett kvarts sekel sedan. I dag, fortsatte Bildt, har Majdan i Kiev fått samma inspiratoriska roll.

Fast det är ju inte säkert att de som verkligen var med i Gdansk 1989 håller med om den revolutionsromantiska jämförelsen. När fredspristagaren och Solidaritetsledaren Lech Walesa nyligen intervjuades av Radio Free Europe sa han med eftertryck att de som protesterade på Majdan till slut använde fel metoder för sin kamp: ”De borde ha gett sig in i förhandlingar och krävt tidiga val. Nu blev det ingen dialog med de lagliga myndigheterna”.

Självklart är Walesa kritisk mot Rysslands agerande i konflikten. Europa kan enligt honom aldrig acceptera annekteringen av Krim. Men sin grundinställning om en politisk kamp utan gatstenar och brandbomber verkar han hålla fast vid. Den gamle antikommunisten och demokratiaktivisten är förstås känslig också för de högerextrema löss som kan dölja sig i de demokratiska fanornas veck.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.