Julafton för vetgiriga

Aftonbladets kritiker tipsar om fackböcker att lägga under granen

Malin Lindroth och Ulf Lundell är några favoriter från året.

Göran Greider

KLASS Göran Therborns Kapitalet, överheten och alla vi andra (Arkiv) är den mest fruktansvärda projektil som avlossats mot den nyliberala överhet som tagit makten i det svenska klassamhället. Denne gamle akademiker är full av välgrundad vänsterpopulistisk ilska mot den galopperande ojämlikheten. En hel del här bygger på tankesmedjan Katalys klassrapporter, som han varit med och lett arbetet med, men Therborn tar det hela ett steg till.

SOVA Sömnforskaren Matthew Walker konstaterar i Sömngåtan (Ordfront) att människor i dag sover på tok för lite och att det förstör våra liv och samhällen. Sömnbrist är ett av de stora folkhälsoproblemen. Han tar kampen mot väckarklockor och mot för tidiga skolmorgnar, hyllar den kreativitet som kommer ur vårt drömmande och förkastar allt moraliserande över morgontrötta tonåringar. Så sov! Dröm! Boken, byggd på omfattande forskning, får dig att vakna.

ODLING Philipp Weiss och Annevi Sjöbergs mastodontverk Skogsträdgården (eget förlag) tar en höst att läsa, så tjock är den. Idén om skogsträdgården, som bara har några årtionden på nacken, går helt enkelt ut på att härma de naturliga ekosystemen i stället för att hålla liv i rabatter i gräsmatteöknar. Förstå att naturen inte gillar bar jord! Tänk tät skog och ännu hellre solbelyst skogsbryn när du odlar! Inse att det mesta du odlar i din vanliga trädgård går att äta! Den här boken ligger som en stor mossbelupen sten hemma hos mig och jag brukar ibland till och med klappa den lite när jag går förbi.


Malin Krutmeijer

SJÄLVBIOGRAFI Barndomsminnena i all ära, riktigt fantastisk blir Huset med de två tornen (Weyler) när Maciej Zaremba efter runt hundra sidor riktar blicken mot sina föräldrar. Han berättar hur hans judiska mor mirakulöst och under svåra vedermödor överlevde andra världskriget, samtidigt som hans adliga far förde en bekväm tillvaro i ett av Wehrmachts särskilda fångläger för officerare. Sonen speglar deras liv och personligheter i Polens historia. Resultatet är starkt berörande.

ESSÄ Med lätt hand och ganska tungt sinne utforskar Malin Lindroth positionen som ensamlevande kvinna i vårt samhälles sociala hierarki. Nuckan (Norstedts) är inte en komplett bok, men den vrider och vänder på föreställningar om ensamhet och belyser erfarenheter som alltför länge förvisats till skuggan.

STÄDSTUDIE Direkt när jag läst färdigt Tid att städa (Ordfront) satte jag i gång att svabba golven hemma. Så förunderligt inspirerande är det när Fanny Ambjörnsson låter folk älta sin städångest och sätter kvinnors ”känsla för skit” i ett historiskt sammanhang.


Torsten Kälvemark

LONDON LOVE Gunnar Pettersson har bott i London i snart 50 år och känner stadens själ. London – en berättelse om en stad (Natur & kultur) är en urban kärlekshistoria med inslag av politik och sport, musik och kommers. Och chockerande fakta, som att britterna dagligen dricker 158 miljoner koppar te bryggt på tepåsar. Allt redovisat med sublim stilkonst.

POETPORTRÄTT Gunnar Björling gav poesin en helt ny dimension. Han sprängde syntaxens gränser och chockerade den litterära samtiden. Fredrik Hertzberg har vänt på alla papper i arkiven och gör ett porträtt i helfigur av den finlandssvenska modernismens legendariska gestalt i ”Mitt språk är ej i orden” – Gunnar Björlings liv och verk (Appell förlag). 

BRODERI Broderiet är en konstart som förtjänar att uppvärderas. I Svenska broderier (Bonnier fakta) lär oss Karin Holmberg allt om delsbosöm, hallandssöm och skånskt yllebroderi. Karin Björkquists foton bidrar till upplevelsen av ett textilt hantverk när det är som vackrast.


Ulrika Stahre

VARG Jag har länge haft ett gott öga till Lars Berge, hans reportage i numera avsomnade Arena och längre tillbaka hans krönikor i Svenska Dagbladet. Alltid läsvärd och kunnig. Vargattacken (Albert Bonniers förlag) som kom i våras är en verkligt genomarbetad reportagebok som utgår från tragedin i Kolmården då en vargskötare dödades av de vargar hon hade känt sedan de var nyfödda. Berge följer rättegången och nystar sig tillbaka till hur vargen kunde uppfattas som sällskapsdjur i djurparken.

ESSÄ Den slog ner som en mindre bomb strax innan sommaren: Malin Lindroths Nuckan (Norstedts). En firad författares återkomst, med något så naket och djupt utlämnade som en beskrivning av ensamhet i tvåsamhetsnormens samhälle. Att reclaima nucka som etikett kanske inte har gått, än, men den in i minsta kommatecken välskrivna essän vänder och vrider på ett livstillstånd som hittills gått under radarn.

ARKITEKTUR I höstas fick Arkitekturupproret oförtjänt stort medieutrymme för en omröstning om Sveriges fulaste stad. I fokus för upproret står framför allt betongarkitektur och miljonprogram. Särskilt för upprorets medlemmar vill jag därför rekommendera Sverige Brutal – Arkitektur med attityd under 60- och 70-tal, av Martin Rörby och Tove Falk Olsson (Max Ström). En pedagogisk introduktion till en ofta svårbegriplig – och oinställsam – arkitektur. 


Carsten Palmær

JAZZHISTORIA 1919 har det gått hundra år sedan ordet ”jazz” första gången trycktes i en svensk tidning. Svenska Dagbladet oroade sig för negerkapellens framfart och 16-åriga Alice Babs kallades ”slyna”. I Frihetens blå toner (Carlssons) skriver Göran Jonsson den svenska jazzens historia med nutidens blick, vilket bland annat innebär att kvinnorna får ta plats. 

RESTAURANGHISTORIA Från krog till krog (Natur & Kultur) av Håkan Jönsson och Richard Tellström är en lika grundlig som underhållande berättelse om svenskarnas krogvanor sedan Magnus Eriksson år 1335 tvingade de motsträviga bönderna att öppna tavernor.

LEVNADSKONST Dagboksanteckningar om motsträvigt arbete och ägandets alla vedermödor. Vinden, regnet och fåglarna, framför allt fåglarna. En gammal kärlek tar sitt liv och en ny passion vissnar bort. Vardagar (W&W) heter Ulf Lundells mästerligt komponerade handbok i åldrandets konst. Läs den nu – du är där fortare än du anar.


Mattias Svensson

MOTSTÅNDSMAN Författaren må vara en av mina bästa vänner, men jag kan inte förbise Jens Liljestrands biografi Mannen i skogen, om Vilhelm Moberg. Här får den sturske motståndsmannen både djup och fåror, samtidigt som Mobergs författarskap och gärning levandegörs på nytt. Som den behövs i vår nya ofrihetstid!

SKULDBERGET Nomi Prins Collusion (Public affairs) handlar om hur centralbankerna på 2000-talet blivit våra viktigaste globala makthavare genom gigantiska stimulanser som främst gynnat de allra rikaste, och gjort världen mer instabil. Boken är inte så rolig, men det är inte heller vår skuldsatta framtid.

KROGLIV Visst behöver vi koppla av också, och varför inte i sällskap med Håkan Jönsson och Richard Tellströms gedigna standardverk över svenskarnas ute­ätande? En historia som blir roligare av att petiga restriktioner ofta gjort det rätt tråkigt. Från krog till krog noterar i inledningen att det mesta inom den akademiska forskningen som skrivits om svenskt restaurangliv finns sorterat under ”övriga samhällsproblem”.


Olle Svenning

PATRIARKAT Antikhistorikern Mary ­Beard skildrar i Kvinnor och makt – ett manifest (Norstedts) hur den patriarkala makten konstruerats och praktiserats från antiken till Metoo. Aldrig moraliserande eller indignerat. Hon svarar på frågan hur ordningen upprätthållits och hur den kan brytas. Årets bok.

LITTERATURHISTORIA I Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg (Albert Bonniers) förmår Jens Liljestrand att på en gång porträttera den depressivt självhävdande Vilhelm Moberg och skildra den tid som formade hans författarskap. En rättshaverist som ofta skrev en skimrande prosa.

KLIMAT Vi lever i antropocens period; människorna skapar betingelserna för liv och lämnar förödande avtryck för framtiden. Staffan Laestadius analyser i Klimat & omställning (Bromea) utgår från naturvetenskap, filosofi, ekonomi och politik. Han undviker lustfylld apokalyps; han berättar stillsamt och pedagogiskt hur en ny värld måste byggas.

Åsa Linderborg

Svensk facklitteratur har firat triumfer i år, men det har även norsk. 

LITTERATUR Ane Farsethås essä Grensverdier (Cappelen Damm) undersöker hur sanningsbegreppet används som litterär metod hos tio författare och journalister, däribland Svetlana Aleksijevitj, Gay Talese och Édouard Louis. Oavlåtligt tankeväckande för alla som vill skildra verkligheten. 

SAMHÄLLE I det norsk-amerikanska reportaget Frihetens mødre (Oktober forlag) undrar Magnus E Marsdal om vänsterns svaghet beror på att den inte kan hantera frihetsbegreppet. Ideologi och empiri i en pedagogisk fullträff som alla vänsterorienterade borde läsa. 

HISTORIA Marte Michelet fortsätter skaka om historieskrivningen. Hva visste hjemmefronten? (Gyldendal) gräver vidare i den norska judeutrotningen, och lämnar varken läsare eller facklärd oberörd.

Petter Larsson

SOCIOLOGI Vände 68-generationen kappan efter vinden och erövrade parnassen? Sällan. Det visar franska forskare i Changer le monde, changer sa vie (Actes Sud) där de intervjuat hundratals gräsrotsaktivister. De är trogna sina ideal och fick ofta betala med förstörda karriärer för sitt engagemang. Men kampen gav deras liv mening. Häromdagen läste jag att några av dem nu bär gula västar. 

ESSÄ Hynek Pallas förvandlar i Ex. (Atlas) svenskarna till den saliga blandning vi länge varit. Det är inte mer svenskt med förfäder vid Vänerns strand än med mormor i Aleppo. Med verserad ton, en personlig berättelse om ”integration” och udden riktad mot nationalisterna, upplöser Pallas den uppdelning som det politiska etablissemanget vill befästa.

DOKUMENTATION De heter sådant som Saida, Anna och Petruska, de var volontärer, kommunanställda och poliser och de skapade Sveriges stoltaste stund, när de tog emot flyktingarna i Malmö 2015. Ankomst Malmö (Malmö stadsarkiv) är en berättelse om den medmänsklighet som får ett samhälle att fungera.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.