Därför åker vi inte till mässan

Replik: Stig Hansén, Författarcentrum, svarar Åsa Linderborg om bokmässan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-06-28

Stig Hansén, Författarcentrum.

REPLIK. Min mamma är född och uppvuxen i Nazityskland. Hon kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare efter andra världskriget. Hon brukar säga till mig att:
– Finns det ett enkelt svar på svåra problem, så är det svaret ofta för enkelt.
Jag, som har varit på bokmässan i Göteborg alla år och har mitt litterära hjärta där, håller med min mamma. Frågan om hur man förhåller sig till Nya Tiders medverkan på Bokmässan är svår. Jag känner ingen som bojkottar bokmässan lättvindigt, men vi i Författarcentrum, som fattat beslut om att stanna hemma från mässan, kritiseras nu av Åsa Linderborg (Aftonbladet 22 juni).
Vi har 1 600 medlemmar från längst i norr till längst i söder, uppdelade i fyra regioner. Varje region är representerad i Författarcentrum Riks och sedan en hel del medlemmar började kräva att vi skulle stanna hemma från bokmässan har jag som ordförande och vi i ledningen självklart vänt och vridit på frågan.

Vi frågade till exempel Expo som först inte ville ge några svar, men senare meddelade att de inte deltar på bokmässan.

Vi undersökte vad förlagen som ger ut våra böcker anser och så gott som alla, också de många som åker till bokmässan, är bekymrade. Nu senast sa Daniel Sandström på Albert Bonniers förlag till Sydsvenskan att ”jag hoppas fortfarande att bokmässan tänker om. Vi kan inte ha den här situationen varje år där hela mässan kapas av Nya Tider. Ska vi ha det här samtalet nästa år igen ser jag ingen anledning att fortsätta åka dit.”

Och bokmässan som först sa ja till Nya Tider, och sedan nej, och sedan ja igen, säger nu nej till att Avpixlat får delta på bokmässan.
Att det är en svår fråga är väl alltså någonting vi kan vara överens om.

Och att frågan är i rörelse.

Och att den inte är avgjord.

Vi hoppas och tror fortfarande att bokmässan har kraften att komma till ett nytt beslut.

På Åsa Linderborgs fråga hur vi i Författarcentrum kan låta Litteraturscenen på bokmässan stå tom – eftersom det är vi som i samarbete med Författarförbundet ansvarar för programmet där – finns det däremot ett enkelt svar: scenen kommer inte att stå tom, Författarförbundet kommer tillsammans med en annan organisation att arrangera ett program där.

Våra medlemmar gör naturligtvis som de själva vill när det gäller bokmässan, men att vi som organisation inte är där beror, i korthet, på att de högerextrema flyttar fram sina positioner hela tiden. Att de till exempel också finns på plats i Almedalen. Att de hetsar och hotar.

Vi hör stöveltrampen också i denna de små stegens tyranni och anser att det räcker nu med den här normaliseringsprocessen.
Och inte bara vi.
På uppslaget före Linderborgs två sidor långa angrepp i Aftonbladet finns en ledarartikel om att det är dags att sluta vara naiv om naziterrorn.

Två uppslag efter Linderborgs kritik kommer en kartläggning av hur nazister misstänks för att ha placerat ut en bomb på en flyktingförläggning.
Vi har kommit till ett läge där Författarcentrum, med starkt stöd av medlemmarna, tar ställning genom att inte vara på Bokmässan så länge Nya Tider är där.
Vi kritiserar alltså Bokmässan, vi kritiserar inte dem som vill vara där. Jag förstår inte varför denna hållning väcker ett sådant raseri hos vissa av dem som väljer att åka dit. Det är i sanning nygamla tider, som min mamma också säger.

Stig Hansén

Ordförande, Författarcentrum riks

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln