Förlorat ägg upprör ryssar

Inga-Lina Lindqvist om kastrerande kartonger

Ryska internet exploderade på grund av ny äggkartong

Allt kan väcka känslor, även ägg. Ryska internet exploderade runt nyår när uppgifterna om en ny förpackning med nio ägg – stället för traditionella tio – nådde den breda allmänheten. 

Förutom den mest uppenbara materialistiska invändningen – att konsumenten riskerade att betala mer för en mindre förpackning – avtäcktes även en mer subtil, andlig dimension. 


Ägg bär på mycket symbolik i rysk tradition. Språkligt är ”ägg” beteckning på testiklar och därför en symbol för manlighet, vilket är lite komiskt eftersom ägg ju strängt taget är en produkt av kvinnokroppen, eller hönskroppen för den delen. 

Men ryska språket är fullt av sådana paradoxer. Det förlorade ägget står för en mental kastration och skämten haglar om att landet blivit mindre potent.


Den allvarliga bakgrunden är att priserna på livsmedel har ökat markant i Ryssland och ett av de virala skämten påstår att ”folket orkar inte med fler krympande förpackningar av känsliga kroppsdelar”.

Ägg har också en viktig roll i folkloren. Den odödliga sagoskurken Kasjtjej kan bara förintas om man hittar ägget där hans död är gömd. Det tionde ägget som försvann ur förpackningen tolkas som maktens sätt att hemlighålla sin sårbarhet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln