”Kvinnans plats” kunde gott bre ut sig lite mer

En liten pärla om kvinnor i Stockholm genom tiderna

1943, Grev Turegatan i Stockholm. I en lägenhet ligger fru Lindberg och fabriksarbetaren Lindkvist på dyschatellen.

I en närliggande lägenhet gömmer sig fru Zacke.

Precis då kommer polisen.

Fem kvinnor dras till slut in i ett svartsjukedrama som slutar med att de döms i enlighet med strafflagen 18, paragraf 10. För otukt mot naturen. 

Polisen tvingas ingående utreda hur kvinnor egentligen har sex med varandra, detta medan homosexualitet inte bara var klassat som högst perverst utan också alltså olagligt.

Det blir smekningar, tunga och utlösning (det är alltså vad man gissade sig till om kvinnans orgasm) som upptar konstaplarnas tid vid tillfället.

Allt detta lär vi oss i ett av de bästa avsnitten av podden Kvinnans plats från Stockholms kvinnohistoriska, som knyter platser till historiska händelser och företeelser. Radiojournalisten Sofia Neves intervjuar historiker och forskare och produktionsbolaget Soundtelling står bakom.

I avsnittet om fru Zackes erotiska komplikationer med bland andra fru Lindberg och fabriksarbetaren Lindkvist intervjuas sexologen Suzann Larsdotter, som även skriver en bok om denna osannolika story.

Andra avsnitt avhandlar livet för Stockholms borgerskap på Gamla stans första kaféer och hur det var att vara ensamstående morsa i det tidiga 1900-talets Södermalm.

Men där andra historiepoddar sällan landar under en timme i speltid håller sig Kvinnans plats till modesta 25 minuter. Podden hade gärna fått ge historierna mer tid och fokuserat på de mer okända. Kanske hade avsnittet om Katarina Taikon kunnat ge strålkastarljus på annat än vad de flesta redan kände till.

Överlag är Kvinnans plats ändå en liten pärla, lättillgänglig och redo för en större publik.

1944 var det förresten inte olagligt att vara homosexuell i Sverige längre. Då klassas man i stället som psykiskt sjuk.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln