"Jag hade fått mycket pengar av Disney, men jag tackade nej"

Jan-Philipp Sendker vill behålla kontrollennär hans succébok ska förvandlas till film

"Livet är bättre" Jan-Phillipp Sendker hade jobbat länge som utrikeskorrespondent när han sa upp sig för att följa sina drömmar. ”Jag tog en risk när jag sa upp mig för att bli författare. Och länge såg det illa ut. Men i dag är jag ekonomiskt oberoende och det har ändrat mitt liv totalt till det bättre”, säger han. Foto: Robert Gabrielsson

Det tog åtta år innan han lyckades övertala ett litet, okänt förlag att ge ut den i USA.

I dag är ”Konsten att höra hjärtslag” en internationell storsäljare och blev förra årets mest sålda pocketbok i Sverige med 250 000 exemplar.

Möt författaren Jan-Philipp Sendker.

Boken nådde inte sina läsare via stora reklamkampanjer eller uppseendeväckande recensioner. Första upplagan gavs ut i 2 000 ex och fick knappt några recensioner alls. I stället spreds ryktet om den från mun till mun och nu är ”Konsten att höra hjärtslag” utgiven i 30 länder.

Varför denna framgång?

- Kanske för att den är en ocynisk bok i en cynisk tid. Den handlar om kärlek och förlåtelse.

Jan-Phillipp Sendker är öppen, varm och vänlig. Han tillhör den sortens människor som får en att tycka att man känt varandra länge efter bara en timmes samvaro.

Sendker är tysk och har varit utrikeskorrespondent för tidskriften Stern, stationerad i såväl Asien som New York.

Skriver på intuition

Men efter många år sa han upp sig på vinst och förlust för att han ville bli författare .

- Jag hade gjort flera resor till Burma och fascinerats av befolkningens värdighet och generositet. På den tiden var landet oerhört fattigt och styrdes av en militärjunta. Burma är buddistiskt och jag fick vänner som lärde mig mycket om värderingar och livsinställningar som skiljer sig totalt från dem vi har i västvärlden.

Jan-Phillipp Sendker säger att han skriver på intuition, han har ingen plan, hans karaktärer börjar leva sina egna liv och han blir själv förvånad över vad som händer.

- Det är som om jag hoppar mellan två olika världar. Dels den vanliga med familj och läxor och hushållsarbete, dels den värld i vilken mina romanfigurer lever. Det kan vara utmattande att snabbt navigera mellan bägge. Jag har märkt att det hjälper med klassisk musik. Medan jag skrev ”Konsten att höra hjärtslag” lyssnade jag mycket på ”Bohème” av Puccini.

När Jan-Phillipp Sendker lyckats få sin bok publicerad i Tyskland tog han kontakt med bokförlaget Random House och förklarade att han gärna ville bli utgiven i USA.

- Det är det många författare som vill, blev svaret.

Kämpade i åtta år

Men han gav sig inte. Under åtta år försökte han utan framgång hitta en förläggare, en översättare, en agent.

- Det kanske inte var så konstigt när jag berättade att boken handlade om kärleken mellan en blind man och en kvinna med förtvinade fötter och att handlingen utspelades i Burma.

Till slut var det en kvinna på ett okänt, litet förlag som förbarmade sig. Hon lät en student översätta tre kapitel och resten är historia, som man brukar säga. I dag har romanen sålt i miljoner exemplar och Hollywood har hört av sig.

- Disney ville göra en filmatisering. Okej, då skulle jag ha fått en massa pengar men tappat kontrollen över materialet. Så jag gav rättigheterna till ett litet österrikiskt bolag. Jag har själv skrivit filmmanuskriptet och kommer att vara med i hela projektet.

Återvänder till Burma

Jan-Phillipp Sendker har även hunnit med att skriva en uppföljare till ”Konsten att höra hjärtslag”. Den heter ”Hjärtats innersta röst” . I den låter han Julia, en av huvudpersonerna i den förra boken, återvända till Burma för att finna livets mening.

- Världen har verkligen förändrats. I dag är Thailand en diktatur, Europa håller på att rämna medan optimismen och ljuset flödar i Burma som ska få sin första demokratiskt valda president. Vem hade trott att det?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln