”Arrested development” gör comeback på nätet

Kultserien är tillbaka med en ny säsong

premiär i kväll Humorserien ”Arrested development” är tillbaka med en ny säsong på tv-sajten Netflix. Foto: FOX/TV4

NÄT-TV Om jag visste exakt vad som gör Arrested Development så rolig så skulle jag säga upp mig i morgon och ägna resten av mitt liv åt att skriva komediserier om dysfunktionella familjer.

För det verkar inte finnas någon roligare sysselsättning.

I dag klockan 10.01 har en helt ny säsong av kultserien premiär. Alla 15 avsnitt, sammanlagt sju och en halv timme, släpps samtidigt på Netflix, sajten som allt mer sätter standarden för hur vi ska titta på film och tv-drama framöver.

Länge pratades det om att förvandla serien till en långfilm. Men varför skulle man det? Tv-serieformatet har sedan länge övertrumfat långfilmsformatet. Det skulle ta 90 minuter bara att förklara vad som hänt Tobias Fünke, Gob Bluth, Nichael ”Michael” Bluth och de andra karaktärerna sen sist, menade manusförfattaren Mitchell Hurwitz.

Att hans skruvade serie om den ruinerade familjen Bluth alls kommer tillbaka beror på att en trogen skara fans älskat den trots att tv-bolagen ratat den och tittarsiffrorna varit usla. Serien lades ner av konservativa Fox efter tre säsonger. I Sverige försvann den efter bara en enda. Men långsamt har fansens kärlek förvandlat ett fiasko på tv till en kultklassiker på dvd.

Kanske är den så rolig för att ensemblen aldrig tvekat att skämta. Det låter konstigt när det handlar om en komedi, men här försöker ingen föra in någon svärta eller eftertänksamhet. Det grövsta skämtet är alltid det rätta. Ett skämt för mycket är bättre än ett skämt för lite. En karaktär blir roligare ju konstigare hen blir.

Sällan har sexualiteterna varit mer skruvade, knivhuggen i ryggen mer diaboliska och sarkasmerna mer sarkastiska.

Framför allt är dagens Netflix-premiär en seger för tv-humorn över alla tråkiga och fantasilösa tv-bolag, fixerade vid tittarsiffror. En seger över deprimerande och smutsiga filmstäder där vi förväntas betala dyra pengar för att köpa snask och titta på den senaste serietidningsfilmen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln