En urholkad ungersk frihet

Den svenska yttrandefrihetsdebatten har varit pinsam på sistone. De frågor som diskuterats ivrigast har varit rätten att kränka religiösa människor samt rätten att fantisera ihop olika former av porr.

Prinicipiellt viktiga frågor måhända, men knappast de mest akuta i dagens Europa.

I går höll PEN-klubben seminarium på Kulturhuset i Stockholm om den nya medielagen i Ungern, en fråga som är svår att skilja från landets politiska utveckling.

Det tidigare liberala regimpartiet Fidesz har förvandlats til ett rasistiskt högerparti tack vare sitt flörtande med det uttalat fascistiska Jobbik. Ungern har blivit en auktoritär stat med lätt demokratisk fernissa och den nya lagen begränsar mediernas frihet att kritisera den.

Men kanske finns det en positiv effekt av lagen, föreslog författaren Lászlo Földényi. Den kanske kan stoppa den allt mer groteska hetsen mot judar och romer i ungerska medier, ett hat som bland annat tvingat nobelpristagaren Imre Kertész att flytta till Berlin.

Kanske.

Men troligen blir den bara ytterligare ett steg i nedmonteringen av ungerns demokrati.

Beviset på hur känsligt det redan är att kritisera Ungerns regim fanns mitt framför ögonen på oss.

Att översättaren Ervin Rosenberg på en scen i Stockholm, våren 2011, känner sig tvungen att gång på gång upprepa orden ”Jag är ingen fiende till det ungerska folket”, är helt overkligt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.