Många scenbyten för Stockholms teatrar

Kulturhuset Stadsteatern ska renoveras, med start i januari 2019. Under 18 månader flyttas verksamheten ut, bland annat till lokaler under Sergelfontänen.

I januari 2019 påbörjas den planerade arton månader långa renoveringen av Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Därmed måste verksamheten, som i nuläget brer ut sig över cirka 33 000 kvadratmeter, tillfälligt flytta hemifrån.

För att få plats ska Kulturhuset stadsteatern inkvartera sig på flera andra scener runt om i staden. Viss verksamhet blir dock kvar vid Sergels torg. Ett ”litet allkonsthus” med en scen för bland annat soppteater, bibliotek, debatter och schackspel inrättas under Sergelfontänen, men för att kunna göra fullskaliga scenkonstproduktioner inleds samarbeten med bland andra Dansens hus, Folkoperan, Teater Giljotin, Årsta Folkets hus, Nationalmuseum, Stockholms Dramatiska högskola och Södra Teatern. Den sistnämnda scenens framtid är å sin sida just nu oviss, då Riksteaterns försäljning av Södra teatern väntas bli klar i dagarna.

I april nästa år stänger även Dramaten sitt marmortempel vid Nybroplan för en planerad renovering på sju månader, då bland annat stambyten ska göras. Då kommer Dramaten att samarbeta med bland andra Malmö stadsteater och Backa teater i Göteborg, men fortsätter att spela som vanligt på Lilla scenen och Elverket.

Sedan 2013 har planeringsarbetet med att bygga om Kungliga Operan, med en ”ny opera i operan”, pågått och kulturministern har sedan tidigare fattat beslut om att det hela får kosta max 2 miljarder kronor. Det senaste budet i den utdragna storyn är att byggstarten planeras till 2022.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.