Krossad: extremhögerns myt om muslimer

Islamiseringen av Europa långt från SD:s påstådda nivå

Jimmie Åkesson

Muslimsk demografi intresserar den extrema högern. De som ägnar sig åt ämnet är dessvärre sällan pålästa. Den stora kanadensiska tidningen Globe and Mail levererade nyligen fakta kring några myter som sprids i främlingsfientliga medier. Tidningens sammanställning visar att Jimmie Åkesson och Kent Ekeroth bör kunna sova lugnt. Europa är trots deras larmande inte på väg mot någon muslimsk majoritet. 2030 räknar man med att 8 procent är muslimer, och då inkluderas också Ryssland med sin betydande inhemska minoritet.

Och förresten: Vem är egentligen muslim? Av Västeuropas invandrare från muslimska länder är en majoritet sekulariserade. Bara cirka 20 procent av Frankrikes 5 miljoner invånare med bakgrund i muslimska länder besöker någon gång en moské. De flesta är lika lite religiöst aktiva som de formellt katolska fransmännen.

En procent av Frankrikes muslimer vill inte kategoriskt fördöma attacker mot civila. Det är illa nog, men bland så kallade etniska fransmän är den siffran faktiskt högre: två procent. Ska man gissa att det då handlar om de kristna fransoser som samlas bland högerpopulisterna i Nationella Fronten?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.