Fullt fokus på vallmo och kålrotslåda

Helsingfors utsedd till World Design Capital 2012

Finland designade framtiden.

Helsingfors är utnämnd till World Design Capital för 2012 och bär förstås denna titel med all rätt. Hur kommer det sig att lilla Finland så länge varit ett så stort land när det gäller industriell formgivning?

I det senaste numret av den tvåspråkiga sverigefinska tidskriften Sheriffi försöker man hitta svaret: Under hela 1900-talet har den politiska situationen avspeglat sig i formgivningen – drömmarna om självständighet för hundra år sedan, en längtan efter nationella symboler under mellankrigstiden och så kampen för återhämtning efter andra världskriget.

Numret påminner om stora namn som Tapio Wirkkala, Maija Isola, Vuokko Eskolin-Nurmes­niemi och Timo Sarpaneva och innehåller dessutom intressanta texter om finska designprodukter, från Koskenkorvaflaskans enkelhet till de färgglada Marimekkoklänningar som Jackie Kennedy gjorde världskända.

Dessutom kan man läsa roliga intervjuer med författare som Rosa Liksom, Eija Hetekivi Olsson och M A Numminen. En särskild bonus för läsarna är förstås att Susanna Alakoski avslöjar familjerecepten på finsk rödbetssallad och kålrotslåda. Det vattnas i munnen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.