SD sviker inte sin antifeministiska och homofoba politik

Enna Gerin om ett djupt ideologiskt parti

Man kan anklaga Sverigedemokraterna för mycket, men inte för att desperat jaga opinionsvindar. Framför allt håller SD inte på med att uppgivet konstatera att svenska väljare har fel sorts ­värderingar som man helt enkelt måste anpassa sig till.

Partiet har under sina 30 år haft möjlighet att ta många politiska genvägar till världens mest sekulära, jämställda och liberala folk (se bland annat forskningsprojektet World values survey). Men i stället har man ihärdigt hållit fast vid sin reaktionärt konservativa och antiliberala ultranationalism. Hur kommer det sig egentligen?

Jämför exempelvis med Nederländerna som ligger nära Sverige när man mäter värderingar. Där har högerradikalismen bland annat framställt sig som försvarare av kvinnors och homosexuellas rättigheter. Islamofobin och hatet mot invandrare har byggts på att kontrastera sig mot den påstått konservativa muslimska mannen som sägs utgöra ett hot mot den liberala demokratin.


Sådana resonemang har även förts fram av SD genom åren, men de har aldrig blivit en central del i partiets politik. Pride Järva är ett exempel på hur delar inom SD velat ta den vägen, men initiativet backades aldrig upp av partiet eller rörelsen.

I stället för att blicka mot Nederländerna har SD utmärkt sig genom att hylla Viktor Orbáns styre i Ungern, en konservativ och patriarkal regering i färd med att montera ner den liberala demokratin i landet.

Den 17 maj rapporterade Ekot att László Kövér – talman i det ungerska parlamentet och ­Orbáns partikamrat – jämställde homosexuella med pedofiler. Själva har vi nyligen haft en talman som uttryckt sig i minst lika grova ordalag.

SD:s Björn Söder har jämfört homosexualitet med tidelag och pedofili, och 2003 beskrev han Pride-parader som ”sjukliga beteenden som skulle få vilken normalt funtad människa som helst att känna avsky och få kväljningar”. Inte konstigt att Söder och hans vänner visat ringa entusiasm för initiativet Pride Järva.


Så hur kommer det sig att SD ­inte i större utsträckning valt att anpassa sitt budskap och sin politik till de unikt progressiva värderingar som svenskarna har? Svaret är att SD är ett djupt ideologiskt parti som valt att inte sträva efter makten till vilket pris som helst. I stället jobbar man långsiktigt för att vrida opinionen och förskjuta människors värderingar. Tålmodigt vill partiet bygga ett stöd och mandat för sin nationalistiska, antifeministiska och homofoba politik.

Man vill helt enkelt inte klättra till makten genom att försvara kvinnors och homosexuellas frigörelse. Man vill ha ett mandat för att krossa den.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.