Mejkad är inte detsamma som fejkad

Caroline Hainer förklarar ramaskriet när Bradley Cooper torkade bort Lady Gagas smink

T v: prins Harry och Meghan Markle vid bröllopet i våras. T h Bradley Cooper och Lady Gaga i rosade filmen ”A star is born” som visas på bio just nu. I mitten: Lady Gaga.

Tydligen gick det till så här: Bradley Cooper åkte hem till Lady Gaga för att övertyga henne om att spela huvudrollen i hans nyversion av A star is born. Han tog hennes ansikte ömt i sina händer och sa: ”Ta bort det”. Sedan sminkade han av henne med en tvättservett och sa ”Sådär. Helt öppen, ingen yta.”

Den lilla anekdoten finns med i en lång artikel som LA Times publicerade strax före filmens premiär i början av oktober, antagligen helt oförberedda på reaktionerna den skulle orsaka. ”Knäppt som fan”, skrev magasinet Nylon. The Daily Beasts nöjesredaktör Kevin Fallon kallade agerandet ”äckligt och otrevligt”. Tv-bolaget NBC:s nöjesreporter skrev att det hela var ”förminskande” och tidningen W kallade det ”tyranni”. 

Vad var det som upprörde så kring Coopers ansiktstvätt?

För att förstå de starka känslorna i omlopp här måste man förstå dagens skönhetskultur. Den är inte lika enkel som ekvationen osminkat = ärligt, bart, öppet och naturligt – och sminkat = falskt, påklistrat. 

Filmen A star is born handlar om Ally som är en begåvad singer-songwriter men obekväm på scen eftersom hon tycker att hon är ful. Hon har fått höra det i hela sitt liv – men sedan kommer en manlig stjärna som ”ser henne för den hon är” och det förändrar allt. 

Rollen har tidigare spelats av Judy Garland (1954) och Barbra Streisand (1976). I denna nyversion spelas den alltså av Lady Gaga, också hon en stjärna av stora mått. Totalt har hon fått 516 (!) priser och utmärkelser för sina låtar, musikvideor, stil, sociala engagemang och välgörenhetsarbete. Hon bär gärna extrem makeup och kläder som liknar maskeradkostymer. Makeup, peruker och till och med proteser hör till hennes repertoar.

Betyder detta att den extremsminkade Lady Gaga visat upp ett falskt jag för sin publik under all dessa år? Det är vad Bradley Cooper tycker och han är absolut inte ensam i detta. Uttryck som ”du duger som du är” och ”naturlig skönhet” är fortfarande poppis att slänga sig med men gräver man bara lite, lite djupare i de påståendena så märker man snabbt att de inte väger särskilt tungt.

Till saken hör att makeupartisten applicerade nio olika makeupprodukter på Markles ansikte.

För det första är det inte alls ett osminkat ansikte som anses vackert, utan ett vackert ansikte. Ska det vara sminkat så ska det helst vara ”naturligt sminkat”, som Meghan Markle på sin bröllopsdag tidigare i år, då hennes lätta makeup inte dolde hennes fräknar och läppstiftet bara förstärkte hennes muns naturliga färg. Hennes make-upartist Daniel Martin berättar i en intervju med Instyle att prins Harry ”tackade mig flera gånger för att jag lät henne se ut som sig själv”.

Till saken hör att makeupartisten applicerade nio olika makeupprodukter på Markles ansikte. Hon var alltså inte alls ”naturligt vacker” utan sminkad – för att se naturlig ut.

Skönhet och makeup är viktiga saker, politiska till och med. Sedan masstillverkningen av makeup kom i gång i början av 1900-talet har trenderna alltid gått parallellt med den sociala och kulturella utvecklingen. 1970-talets naturliga våg var en protest mot konsumtionssamhället, under det penga- och businessfixerade 1980-talet gällde skrikiga makeupfärger och hårt stajlat hår och så vidare.

Dagens mer högljudda krav på jämlikhet och diversifiering tar sig därför inte sällan uttryck i expressiv och icke-traditionell makeup. Poängen är: ingen har rätt att bestämma hur jag ska se ut. Det är här Coopers agerande kommer in och stör.

Poängen är att vi ska få bestämma själva hur vi vill framställa oss i världen.

Men varför sminka sig alls då, kan man tycka. Tja, kanske vill man dölja någon skavank, kanske känner man av det sociala trycket att se ung och pigg ut. Kanske vill man uttrycka sin personlighet, eller så tycker man bara att det piggar upp med rött läppstift. Det spelar ingen roll, poängen är att vi ska få bestämma själva hur vi vill framställa oss i världen.

Ibland ser man vinjetten ”Kändisar utan smink” i tidningarna. Där ställs en bild på kändisen utan smink jämte en med smink. De ser helt annorlunda ut utan smink, ska vi tänka när vi ser bilderna. De ser inte ut som sig själva. 

Och det stämmer. Tänk bara på hur vi reagerar när vi taggas i en bild på sociala media som vi inte är nöjda med. Eller tänk på selfien – vad är det om inte en bild av mig själv som jag själv vill bli uppfattad.

För makeup fyller en viktig funktion i skapandet av det egna jaget. Branschorganisationen KoHFs (Kosmetik- och hygienföretagen) har välgörenhetsprojektet ”Look better, feel better” där make-upartister besöker cancersjuka kvinnor som förlorat håret och tappat vikt. De visar hur man kan sminka till sig ögonbryn och annat som definierar den egna kvinnligheten och den egna kroppen. Med makeup (återupp-)bygger de en del av jaget (och kvinnligheten).

I boken Five days that shook the world av Nicholas Best beskriver ögonvittnen från andra världskriget en händelse i koncentrationslägret Bergen-Belsen. När de brittiska soldaterna nådde lägret den 15 april 1945 var mycket redan för sent. De fångar som inte redan dött var mycket illa däran.

Men någon kom på idén att dela ut läppstift till de överlevande kvinnorna. Den brittiska officeren Mervin W Gonin berättade:  ”Jag tror ingenting gjorde mer för dessa kvinnor i den stunden. Det var en sak som fick dem att känna sig som individer igen, som en person och inte bara den tatuerade siffran på armen. De kunde bry sig om sitt utseende. Läppstiftet gav dem mänsklighet.”

Tillbaka till Lady Gaga, som talat öppet om sin osäkerhet, i synnerhet kring sitt utseende, och betonat att hennes makeup och peruker har varit ett sätt för henne att överbrygga dem. Man skulle kunna argumentera för att några av de största stjärnorna i världen har använt makeup, scenkostym (och plastikoperationer!) för att visa sin personlighet: Dolly Parton, Cher, David Bowie, Madonna … Det är svårt att kalla dem oäkta. 

Ändå likställs makeup ofta med fejk, något som döljer vilka vi verkligen är. Bradley Cooper, till exempel, upprätthåller denna villfarelse och det är därför reaktionerna blev så starka när Cooper tvättade av Lady Gagas makeup. Hon spelar rollen som Ally i filmen A star is born. Ally är en fiktiv person. Trots det krävde regissören att Lady Gaga skulle visa sitt verkliga jag – som han såg det. 

Men Ally är alltså en påhittad figur. Lady Gaga som artist är i det avseendet mer autentisk, med lösögonfransar, ansiktsproteser och allt, eftersom hon gett sig själv det utseendet. En av hennes största hits heter för övrigt Born this way.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.