Underhållande om historiens skitstövlar

Förkovra dig om riktigt dåliga människor med ”Behind the bastards”

Det är en gammal sanning i magasinsvärlden: det bästa sättet att kränga en tidning om, ja nästan vad som helst, är att sätta Adolf Hitler på framsidan. Det slår liksom aldrig fel. Vår fascination för en kortvuxne österrikiska psykopaten vet inga gränser. Bara veva igång tryckpressen och låt fantasin flöda. Vem var han egentligen? Vad hade han för favoritmat? Vad hette hans husdjur? Hur var hans familjerelationer? Alltså bokstavligt talat fan och hans moster.

Men Hitler var ju inte det enda (om än möjligtvis det värsta) aset som mänskligheten fått stå ut med genom historien. Faktum är att det finns nästan hur många riktigt värdelösa människor som helst att förkovra sig i. Det är precis vad Robert Evans, programledare och skapare av Behind the bastards, gör.

Och som han gör det. Visst du till exempel att Saddam Hussein skrev sliskiga kärleksnoveller? Detta var alltså efter att han mördat sin lärare och innan han gasade ihjäl kurder som mordisk diktator.
Eller visst du att grundaren till pyssel- och prylkedjan Hobby Lobby donerat stora pengar till ugandiska organisationer för att motarbeta hbtq-rättigheter i landet.

Inte speciellt smickrande beskrivningar av dessa minst sagt osympatiska herrar, men oändligt fascinerande. En liten brasklapp bara: Behind the bastards är ingen Hardcore history. Evans är ingen objektiv betraktare. Det är en högst subjektiv bedömning av vem och vad som är en ”bastard”. För det mesta är det visserligen ganska enkelt. Josef Stalin var utan tvekan en ”bastard”. Saddam Hussein också. Kanske går åsikterna något isär om republikanska senatorn och före detta presidentkandidaten Ted Cruz.

Även om man håller med kan det vara klokt att ha med sig att det inte är en historielektion eller något journalistiskt gräv det är frågan om. Det är underhållning. Men det är underhållning av högsta klass.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln