– Det finns ryska planer för att anfalla Sverige

Inga-Lina Lindqvist träffar rysk-amerikanska författaren och journalisten Masha Gessen

Författaren Masha Gessen (född 1967) är i Sverige för att samla stoff till en ny bok om demokratins utveckling i bland annat Sverige.

Masha Gessen har ett hektiskt schema när hon besöker Stockholm. Intervjuerna avlöser varandra. Alla vill veta vad författaren och journalisten som är lika hemma i USA som i Ryssland har att säga om utvecklingen i världen.

Förläggaren Dorotea Bromberg berättar att Gessen redan i taxin på väg från Arlanda sa att hon behöver träffa ”Greta och Leila”, den skolstrejkande miljöaktivisten Greta Thunberg och Leila Ali-Elmi, den första riksdagsledamoten som bär slöja. Gessen samlar material till en kommande bok om demokratins utveckling i fyra signifikanta länder: Polen, Israel, Australien och Sverige.

Trots att solen skiner i höstliga Humlegården vill Gessen inte bli fotograferad utomhus. Hon fryser och alla försök att övertala henne att bli viking för en dag misslyckas.

Masha Gessen är aktuell med den svenska utgåvan av Ester och Ruzia. Vänskap genom Hitlers krig och Stalins fred, en bok om hennes farmor och mormor.

Ryska folket har lidit svårt av Stalins skräckvälde och Hitlers krig. Hur kan ryssar finna acceptans för att Putins regering aktivt stödjer alternativhögern och totalitära rörelser?

Gessen har ägnat stort utrymme av sin prisbelönade faktabok Framtiden är historia åt att förklara hur medborgare i den totalitära Sovjetunionen tränades i dubbeltänk för att överleva. Man säger en sak privat och andra saker offentligt, logiken upphör att existera och man kan både fira segern över nazismen och hylla dess tankegods.

Gessen anser dock att det är fel att kalla den nuvarande ryska regeringen för nationalistisk. Den är imperialistisk.

– Nationalistiska regeringar har inga tendenser till expansion. Allt koncentreras till att bevara de egna gränserna. Brexit är ett tydligt exempel, liksom era svenska nationalister. Imperialism är mer skrämmande.

I Ryssland finns nu en mycket bekväm inställning: allt är lögner, världen är rutten, allt som sägs om livet i väst är lögn.

Även efter Sovjets sönderfall har Ryssland förblivit isolerat.

– När ryssar började resa på 1990-talet fick de en chock i mötet med det materiella överflödet i väst. Denna chock lades sedan till grund för en känsla av att man inte har fått det som var rättmätigt, att man blivit lurad. I Ryssland finns nu en mycket bekväm inställning: allt är lögner, världen är rutten, allt som sägs om livet i väst är lögn. För att komma i kontakt med ett annat samhälles värden räcker det inte att vara turist. Nu reser man utan att lämna sin bubbla.

Vi fortsätter prata om bubblor. Gessen har gjort engelska subtexter till tv-serien ”The americans” som handlar om sovjetiska spioner i USA. De behåller sin lojalitet trots att de är omgivna av en verklighet som motsäger dem.

– Den totalitära ideologin känns igen på förekomsten av ett tjockt hölje som inte går att tränga igenom. Om en människa tar på sig den …

Som en rymddräkt?

– Ja. Inget kommer in, framför allt inte fakta. Trumpismen har drag av totalitär ideologi. Inte så att den i sig har något ideologiskt innehåll men avstängdhet inför fakta och att man appellerar till ett inbillat förflutet är totalitära drag.

Gessen betonar i sina böcker och i sina kolumner för tidskriften The New Yorker betydelsen av ”public space”, det publika rummet där offentlig information flödar fritt. 

– För en akademiskt skolad ekonom finns det mycket i Ryssland som är oförklarligt. Om ekonomin är på tillbakagång, varför finns det inga protester och panikreaktioner? Varför tar inte folk ut sina besparingar? Därför att det inte existerar något offentligt rum. Den ekonomiska krisen finns inte till beskådan. Landet är som en kropp där olika organ är sjuka och dör men hjärnan vet inte om att njurarna har lagt av.

I ljuset av detta förstår man att förslaget om en rysk pensionsreform, med bland annat höjd pensionsålder, måste ha kommit som en chock för väljarna.

– Höjningen av pensionsåldern var ett unikt ekonomiskt meddelande i ett land där samhällsopinion inte existerar. Putins popularitet föll till katastrofsiffror. För en diktator som rensat ut det offentliga rummet är 65 procent väldigt lite.

Gessen kommenterar att regeringspartiet Enade Ryssland har förlorat i vissa regionala val vilket är ett tecken på att ryska väljare för första gången börjar ta till missnöjesröstning.

Masha Gessen föddes i Sovjet 1967, utvandrade till USA som tonåring, återvände till Ryssland på 1990-talet och emigrerade igen när de ryska anti-gay lagarna blev ett konkret hot mot hennes egen regnbågsfamilj. Hon, hennes fru och de tre barnen bor i dag i New York.

I händelse av en allvarlig politisk eller militär kris finns det inga diplomater som skulle kunna lösa den.

– Putin och Trump verkar genom sina offentliga uttalanden vara inbegripna i en intensiv kärleksaffär. Men den faktiska relationen mellan länderna är på sin lägsta nivå sedan kalla kriget. Många diplomater har blivit utvisade och viktiga diplomatiska funktioner har stängts ner i båda länderna. I händelse av en allvarlig politisk eller militär kris finns det inga diplomater som skulle kunna lösa den. Under Kubakrisen på 1960-talet var det fotarbete på golvet och förhandlingar mellan riktiga människor som hade personliga förbindelser. Denna mänskliga resurs finns inte längre. Situationen i dag är potentiellt mycket farlig.

Framtiden är historia är en nattsvart skildring av ett rått samhällsklimat och brutal maktutövning i Ryssland. Gessen vill ändå ge en glimt av hopp och berättar om sin ryska väninna som lämnade journalistiken för att istället starta ett boende för funktionshindrade barn.

– Från början var jag avvisande och nästan äcklad. Hur kunde hon lämna den stora världen för att hjälpa några få? Men nu förstår jag henne. Att göra politik är att skapa fysiska platser för förbindelser mellan människor, nya sätt att leva tillsammans och nya överenskommelser. Det är politisk innovation på riktigt.

Jag frågar om Sverige är ett rött skynke för Ryssland ideologiskt.

Annekteringen av Krim var oerhört väl förberedd och liknande planer finns på pappret för alla angränsande stater.

Gessen har suttit stilla men börjar gestikulera livligt när hon ska förklara:

– Ideologi skapar man på fem minuter. Ukraina har inte varit något rött skynke för Ryssland. De har varit ett broderfolk som plötsligt blev en evig fiende. Ryssland försöker onekligen demonstrera sin styrka inför Sverige. Om det finns ett litet land med attityd i närområdet så ska de vara rädda för stora mäktiga Ryssland. Jag tvivlar inte på att planerna på att anfalla Sverige finns. Ryssland har en överdimensionerad militärbudget och en stor del av den går till generaler som spelar med musklerna och ritar pilar på kartor. Annekteringen av Krim var oerhört väl förberedd och liknande planer finns på pappret för alla angränsande stater. Hotet förblir abstrakt ända fram till det ögonblicket då det blir verkligt. Det vore enligt mig dumt av Sverige att inte ta hotbilden på allvar. Samtidigt behöver man inte drabbas av förföljelsemani. Ryska militären sitter inte dagligen med just Sverige.

Innan vi bryter upp frågar jag Masha Gessen om hon befinner sig på rätt plats i världen nu.

– Om en människa åtminstone en gång i livet har emigrerat så finns migrationen som ett möjligt val. I morse skrev min dotter att hon hade gjort en lista på tio städer i världen dit hon kan flytta om Trump blir en riktig tyrann.

Vilka städer blev det?

Masha skrattar:

– Hon sover nu, det är natt i New York. Men jag slår vad om att Stockholm är med på hennes lista.

Följ ämnen i artikeln