Muhammed-film satte Mellanöstern i brand

Folket har fått nog av invasioner, drönarattacker och korståget mot muslimer

Kravaller utanför USA:s ambassad i Kairo. Foto: AP

BBC:s veterankorrespondent Jeremy Bowen har förstås rätt när han säger att det inte är en enstaka film som satt delar av Mellanöstern i brand. Den var bara droppen som fick en bägare av frustration mot USA och dess allierade att rinna över: invasioner, urskiljningslösa drönarattacker, Guantánamo, det permanenta stödet till den israeliska ockupationen, de många årens uppbackning av Mubarak och saudi­diktatorerna.

Därtill USA som bas för en fascistoid höger som startat ett korståg mot muslimer utan att skilja mellan fredliga tillbedjare och radikala salafister. Hemlandet för hetsare som Pamela Geller och Robert Spencer, numera också med välkända vänner i Danmark, Norge och Sverige.

Det är dystert att begrunda att detta land inom några månader kan komma att styras av en president som är beredd att skjuta innan han hunnit sikta. Dystert är det också att veta att USA:s enögda utrikespolitik dessvärre fläckar bilden av den västerländska värdegrund som vi så gärna ville dela med länder på andra kontinenter.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.