”Jag minns mest pinsamheter”

Lilla drevet läggs ner – Ola Söderholm startar nytt projekt

avJack Hildén

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: Andreas Hillergren
Ola Söderholm tillsammans med Johatan Unge (t v) och Moa Lundqvist (t h).

Lilla drevet har varit en del av Aftonbladet Kultur sedan 2013. Det sista avsnittet, nummer 209, lades ut den 2 november 2018. I de föregående avsnitten hade det flaggats för tveksamhet kring en fortsättning. Programledaren Ola Söderholm skulle vara pappaledig och det talades om ett uppehåll.

Nu meddelas istället att Lilla drevet går i graven och att ett nytt projekt uppstår med Ola Söderholm som ensam fast punkt.

Redan i dag går första avsnittet av ”Stormens utveckling” att höra på Acast.

 

Aftonbladet Kultur vill tacka Lilla drevet, och personerna som ingått. Förutom Ola Söderholm är det främst Nanna Johansson, Jonatan Unge, Moa Lundqvist, Kringlan Svensson och Liv Strömquist.

 

Är det definitivt att Lilla drevet inte kommer tillbaka?

– Ja, eller vi kanske åker på en återförenings-livepoddturné om 25 år i ett desperat försök att mjölka lite pengar.

Du är igång med en ny podd nu. Berätta lite om den.

– Den heter "Stormens utveckling" och det blir kanske inte ett så jättestort avsteg från det jag gjort tidigare. Det kommer vara en samhälls- och kulturkommenterande podcast som förhoppningsvis kan vara lite intressant eller rolig ibland. Till stor del kommer det nog vara i ganska exakt samma stil som de lite längre och mer övergripande grejerna jag gjort i Lilla drevet. Men avsnitten där jag och en poddkollega drar spaningar för varandra kommer varvas med avsnitt som är mer i intervju eller samtalsstil där jag bjudit in någon utanför the usual suspects för att prata om något ämne som intresserar mig, som nu i första avsnittet där Johannes Nilsson gästar. 

För många känns det nog förvånande att Lilla drevet lägger ner. Ni har nått stor publik, som ni själva beskrivit under t.ex. senaste turnén som lätt att identifiera. Det finns verkligen en trogen Lilla drevet-skara. Var det ett svårt beslut att ta?

– Ja, utifrån varumärkestänk är det antagligen idiotiskt att lägga ner Lilla drevet. Men jag ville ta det vidare på sättet jag beskriver i föregående svar och även om Lilla drevet handlade mycket om mig så var det inte en enmansshow utan någon slags föreningsdemokrati, så det kändes bättre att istället starta upp något där jag är hundra procent chef. De andra hade också kunnat fortsätta under Lilla drevet-namnet utan mig, men de valde att inte göra det. 

Vad kommer du minnas mest med Lilla drevet?

– Jag är dålig på att romantisera det förflutna, minns mest bara pinsamheter och tillkortakommanden, så något riktigt, riktigt dumt antagligen. Kanske den gången jag gjorde en lång prata om att det förmodligen är en bra idé att investera sina pengar i guld. En sak jag i och för sig kommer minnas med värme är att det var kul att så ofta få träffa dem jag gjorde podden med. 

Du var tydlig med att i och med Lilla drevets uppehåll skulle du ta en total digital paus, bli mer närvarande i nuet osv. Men helt frånvarande från Twitter är du inte. Hur går det egentligen?

– Nej, det går inte alls. Jag är förgiftad av internet. Jag är en miserabel labbråtta som bara sitter och trycker på morfinknappen hela dagarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM