Högern rättar in sig i ledet

Petter Larsson ser nya stridslinjer i inomborgerlig debatt

Den inomborgerliga debatten om flykting- och integrationspolitiken utspelas inte längre ­mellan olika tidningar. Den ut­spelas inne på deras redaktioner.

Svenska Dagbladets ledar­skribenter Ivar Arpi och Per ­Gudmundson har länge varnat för alla problem med invandringen. De har förnekat förekomsten av strukturell rasism (17 juli), ­propagerat för tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta och lekt med tanken på att på australiskt vis avvisa alla flyktingbåtar (2 juli). Dag ut och dag in har de kopplat samman ­invandrare, i synnerhet muslimer, med allehanda problem.

Men nu är det andra tongångar. I går lanserade tidningens politiska redaktör Tove Lifvendahl ­förslag på hur flyktingkrisen kan mildras: Upprätta skyddszoner och asylstationer nära krigs­zonerna. Sätt in färjor för att transportera flyktingar över Medel­havet. Pytsa pengar till de över­belastade gränsstaterna.

Det hade lika gärna kunnat vara skrivet av en sån där naiv idealist ur PK-eliten, som de ­brukar kallas från höger.

En förslagen arbetsdelning för att fånga så många läsare som möjligt? Liberalerna kan läsa ­Lifvendahl, de andra kan humma med Arpi.

Mer sannolikt är nog att den ­kritik som liberaler som Per Svensson, Alex Voronov och Håkan Holmberg riktat mot den högerradikala glidningen, fått ­effekt. Lifvendahl ser stridslinjerna dras och snabbar sig över på rätt sida.

Återstår frågan om hon kan få sina underhuggare att rätta in sig i det humanistiska ledet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.