Fler twitterfel från Hanif Bali

Asylsökande och brottslighet hör inte nödvändigtvis ihop

Hanif Bali är riksdagsledamot för Moderaterna.

”Den 52-årige mannen vars utvisning till Afghanistan stoppades var dömd till 2 års fängelse och utvisning pga misshandel.” Det twittrade den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali (26 juli), med anledning av Elin Erssons berömda asylaktion.

Det är naturligtvis ett effektivt sätt att koppla samman asylsökande med brottslighet och att diskvalificera asylaktivisterna.

Tusentals följare gillade och spred Balis inlägg, förmodligen för att det passar deras världsbild bra. Naiva flyktingvänner skyddar brottslingar som hotar fosterlandet!

Problemet är att det inte stämmer. Mannen är visserligen dömd för brott. Men det är inte därför han utvisas, utan för att han fått avslag på sin asylansökan. Detta berättade Dagens Nyheter samma dag som Bali twittrade. Att en riksdagsledamot sprider falsk information om en enskild är allvarligt. Förmodligen beror det heller inte bara på slarv, eftersom flera personer har upplyst Bali om att han haft fel, utan att han rättat eller raderat sitt meddelande.

I mars i år kickades Bali ur Moderaternas partistyrelse på grund av sina förlöpningar på just Twitter. Han meddelade då att han skulle sluta twittra. Det var uppenbarligen ett spel för gallerierna, för stoppet, visade det sig, varade bara en månad. Men det var ändå en markering av att man som representant för Moderaterna inte kan bete sig hur som helst på sociala medier.

Det innebär också att Balis desinformation om den afghanska mannen nu spiller även på Moderaterna, som åter låter honom hållas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.