Assange, Wikileaks och hela pressen

Johannes Wahlström gästar kulturpodden och avslöjar hur arbetet med Wikileaks såg ut på insidan

Cecilia Djurberg, Åsa Linderborg, Johannes Wahlström och Martin Aagård pratar om Wikileaks och Julian Assange i veckans podd

För nio år sedan blev visselblåsarorganisationen Wikileaks världskänd och grundaren Julian Assange fick hjältestatus efter flera läckor av information som ledde till stora, internationella nyheter. Bland annat Collateral Murder – en film som visade hur amerikanska soldater i Irak sköt ihjäl civila från en helikopter som om det vore ett tv-spel, samt information som avslöjade förhållandena för fångar på militärbasen Guantánamo Bay. Nyligen greps Assange på Ecuadors ambassad i London där han bott sedan han fick asyl 2012.

Det har varit många turer kring Wikileaks och dess frontman. Assange anklagas för våldtäkt och sexuellt ofredande av två svenska kvinnor och riskerar åtal i USA för att ha läckt hemligstämplad information.


Vad handlar allt detta om och vad betyder gripandet av Assange för medier som samarbetat med Wikileaks?

Hör journalisten Johannes Wahlström, som arbetat med Wikileaks, ge sin bild av Julian Assanges uppgång och fall i ett samtal med Åsa Linderborg, Martin Aagård och programledaren Cecilia Djurberg.
Lyssna här


Programledare & producent: Cecilia Djurberg
Musik: Jens Peterson Berger

Här finns alla avsnitt av Aftonbladet Kulturs podd

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.