”Att leva länge har blivit en skyldighet”

Barbara Ehrenreich om priset vi betalar för att försöka skjuta upp död och åldrande

Barbara Ehrenreich, aktuell med ”Att luta åldrandet”.

Hälsostressen jagar oss ända in i döden.

Det anser den amerikanska författaren Barbara Ehrenreich, 78. 

– Jag vill njuta av livet de år jag har kvar.

I sin nya bok Att lura åldrandet gör hon upp med före­ställningen att vi kan kontrollera våra kroppar genom stränga dieter och olika former av träning.

– Människans kropp är inte en logisk maskin utan en plats för ­pågående konflikter på cellnivå som slutar med döden. Åtminstone i samtliga fall vi känner till.

Barbara Ehrenreich har en doktorsexamen i cellimmunologi och är väl bevandrad i ämnet.

– För några år sedan insåg jag att jag var tillräckligt gammal för att dö. Är man över 75 så är det ingen tragedi. Det är naturens gång. Jag kände en stor befrielse och började fundera över vad jag skulle ­ägna mig åt den tid jag har kvar, säger hon på telefon från Barcelona, där hon just nu semestrar.

Kritisk mot vårdsystemet

Barbara Ehrenreich bestämde sig för att inte längre gå igenom regelbundna hälsokontroller eller göra några medicinska tester. 

– Om jag blir allvarligt sjuk kommer jag naturligtvis att söka upp en läkare. Det jag vänder mig emot är det profithungriga, amerikanska vårdsystemet som driver övertestandet och överdiagnostiserandet. Allt går ut på att försöka skjuta upp döden. Men priset vi betalar för ett längre liv är hög sjuklighet sent i livet. 

Hon är också kritisk till ”wellness”-industrin som omsätter miljarder med hjälp av olika föryngringsprojekt som saknar vetenskaplig grund. 

– Fast jag inser att många av mina vänner inte alls är inne på samma linje som jag. De fortsätter frenetiskt att leta efter nya sätt att förlänga livet. Att vara frisk och leva länge har blivit en moralisk skyldighet. Om en människa dör i till exempel 50-årsåldern kan vi bli misstänksamma. Har hon rökt? Ätit en massa fet mat? Eller druckit för mycket alkohol? Men vi åldras olika och alla lever inte lika länge.

”Patienten skuldbeläggs”

År 2000 drabbades Barbara Ehrenreich av bröstcancer.

– Min läkare sa: Se din sjukdom som en gåva!

Hon lydde inte hans uppmaning. I stället skrev hon boken Gilla läget. Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande

– Det finns inga vetenskapliga undersökningar som visar att man kan bota cancer genom att tänka ­positivt. Det innebär i stället att man lägger ansvaret för tillfrisknandet på patienten. Blir hon sjukare är det hennes eget fel. Man skuldbelägger patienten. Jag hade hamnat i en värld där jag avkrävdes ett glatt sinnelag och där en avvikande mening sågs som ett slags förräderi.

Njuter av mat och vin

Skulle hon i dag åter drabbas av bröstcancer skulle hon avstå behandling.

– Nu är jag 78 och att förlora ett år på smärtsamma operationer och cellgiftsterapi har jag inte tid med.

I stället ägnar hon sig åt det hon alltid gjort – skriver, läser, promenerar, umgås med familj och vänner och ­njuter av god mat och ­goda viner.

– Flera gånger i veckan hämtar jag mitt 13-åriga barnbarn efter skolan och hänger lite med henne. Och så går jag varje dag på gym och lyfter tunga vikter. Inte för att jag tror att det förlänger livet utan för att det får mig att må bra.

Nytt projekt

Barbara Ehrenreich har startat ett projekt som ligger henne varmt om hjärtat, Economic Hardship Reporting Project. Det ska understödja journalistik om fattigdom och ojämlikhet
i USA och göra det ekonomisk möjligt för journalister att ägna sig åt tidskrävande undersökningar.

– En av dem vi arbetar med är en ung, ensamstående mamma som visat sig vara en briljant, grävande reporter och som blivit ­publicerad i ansedda tidningar som The Guardian. Den här verksamheten hoppas jag ska bli något jag lämnar efter mig och som förhoppningsvis får fortsätta att växa efter min död.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.