Wikipedia under hot i Ryssland

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-09-01

Under sommaren har de ryska myndigheterna inlett en offensiv mot Wikipedia, som i värsta fall kan leda till att den fria internet­encyklopedin stängs ner i Ryssland.

Med i genomsnitt en och en halv miljon sökningar i timmen är ryska Wikipedia en av de största fria informationskällorna i landet, som nu alltså hotas av censuren.

Officiellt har myndigheterna hänvisat till ett tjugotal artiklar som sägs kunna ge instruktioner för tillverkning av droger, eller uppmuntra till självmord och krävt att de ska tas bort från uppslagsverket. Något som strider mot Wikipedias egna principer för öppen källkod som ger användarna själva fria möjligheter att granska och redigera innehållet.

Det började med en rättsprocess i juni, då en regional domstol i Astrachan (i södra Ryssland) lade fram ett åtal mot Wikipedia. Roskomnadzor, den ryska federala myndigheten för granskning av internet, beslutade då att de artiklar i Wikipedia som bedöms som skadliga, måste blockeras av internetleverantörerna.

Eftersom det i princip är omöjligt att blockera enstaka artiklar i uppslagsverket, innebär det i praktiken att hela Wikipedia måste blockeras; något som drabbade hundratusentals ryska internetanvändare i veckan.

Blockaden upphävdes senare efter att en berörd artikel korrigerats, men Roskomnadzor har gjort klart att man kan kräva nya blockader mot andra artiklar när som helst igen.

– Myndigheterna vill kunna kontrollera internet, eftersom det fortfarande är en kanal för fri information och diskussion, säger Pavel Rassudov, ledare för ryska Piratpartiet, när vi pratar med honom.

– Det är lätt att sätta press på kommersiella internetsidor och sociala medier att anpassa sig efter myndigheternas krav, då dessa företag inte vill förlora sina intäkter. Men eftersom Wikipedia är ett icke-vinstdrivande användarcommunity, har Wikipedia inget att förlora och det går inte att kontrollera vad som skrivs där, säger han.

Pavel Rassudov tror ändå inte att myndigheterna kommer att gå så långt som att stänga ner Wikipedia helt.

– Staten skulle själv förlora för mycket prestige i vanliga internetanvändares ögon om man förbjöd Wikipedia permanent. Det handlar snarare om att skapa en situation av osäkerhet, en konstant rädsla för att kunna bli blockerad på internet om man inte anpassar sig efter myndigheternas önskemål, säger han.

Samtidigt försöker ­ryska staten nu skapa ett ­alternativt ryskt uppslagsverk på nätet, vars innehåll ska kunna kontrolleras helt av myndigheterna. Målet är att detta uppslagsverk ska få större genomslag bland vanliga internetanvändare i Ryssland och mer eller mindre konkurrera ut ett allt mer pressat Wikipedia.

Aleksej Sachnin/Per Leander

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln