10 år sen Lehman Brothers: Inget har hänt

Jon Weman om en ökad risk för ny finanskris

”En mycket måttfull skuldsättning” förklarade sig Lehman Brothers ha 10 september 2008. Mindre än en vecka senare, 15 september, gick den anrika banken i konkurs. Det blev inledningen till finanskrisen, som skakade om etablerad ekonomisk visdom – men som samtidigt i slutändan visade sig lämna finansvärlden i stort sett oskadd.


”Bankerna blev räddade, vi blev offrade”, är parollen för över 100 olika demonstrationer, aktioner och seminarier som genomförs just på tioårsdagen av Lehman Brothers konkurs runtom i Europa och USA (dock inget i Sverige – det närmaste är i Oslo) med krav på ”ett finanssystem som tjänar samhället i stället för tvärtom”.


Samtidigt kommer granskningsorganisationen Finance Watch med rapporten Ten years after, som undersöker vad som hänt sedan 2008 – inte mycket.

”Möjligheten att skärpa regleringar mot spekulation och finansbedrägeri slarvades bort”, konstaterar rapporten, och noterar att tack vare alla ”kvantitativa lättnader” och minusräntor från centralbanker runtom i världen har mängden pengar som flyter runt på finansmarknaderna, och därmed risken för en ny kris, ökat kraftigt.

Bara i USA satsade staten och centralbanken 14 triljoner dollar för att rädda bankerna, och 2 triljoner (motsvarande ungefär tio svenska statsbudgetar) har fortfarande inte betalats tillbaka. De enda länder där ansvariga ur finansvärlden dömts till fängelse i någon större utsträckning är Island och Spanien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.