Byringe nytt turistmål efter att hundraåringen försvann

Succéboken får turister att vallfärda till gamla stationen

Byringe hette min barndoms järnvägsstation. Det var där vi mötte gäster som kom med tåget och det var där som posten fanns. Nu är järnvägen sedan länge nedlagd och gräset växer på banvallen. Men stationen har fått ett nytt litterärt liv.

Internationell succé.  

Tyskarna skriver om ”Byringe Bahnhof” och fransmännen om ”La gare de Byringe”. Att namnet nu flyger över världen beror förstås på den otroliga internationella framgången för Jonas Jonassons roman Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Dess huvudperson, den åldrige Allan Karlsson, har nämligen inte mer busspengar när han rymmer från ålderdomshemmet i Malmköping än att det räcker till en enkelbiljett som tar honom till det gamla stationshuset cirka 15 kilometer söder om Strängnäs.

När tyskarna summerar bokåret 2012 hamnar skrönan om hundraåringen på andra plats med totalt en miljon sålda exemplar, endast slagen av den erotiska kittlaren Fifty shades of Grey. När detta skrivs ligger den fortfarande på plats fyra bland pocketböckerna.

Och nu börjar de tyska turisterna hitta min födelsebygd. Den svenska portalen Visit Sweden lockar dessutom med en litterär vallfärd: ”I hundraåringens spår genom Sörmland”. Wallanders Ystad och Millenniumtrilogins Söder har plötsligt fått konkurrens.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.