Guide: Så tar du hem nobelpriset

NOBELPRISET Hur ska man egentligen få Nobelpriset i litteratur? En fråga många författare ställer sig i dagarna. Som lite hjälp på traven har Aftonbladet Kultur sammanställt en statistik över de senaste 20 årens pristagare för att se vilka faktorer som kan tänkas ge utdelning.
 

Helst ska du vara man, heta något på M eller S i efternamn, antingen bo i ofrivillig exil i en europeisk huvudstad eller bo kvar på exakt samma plats där du är född. Hursomhelst ska du gärna skriva om din hembygd eller dina släktingars hembygd.
 

Är du prosaförfattare måste någon av dina böcker ha filmatiserats. Detta är ett absolut krav! Om du har några som helst ambitioner att få Nobelpris är det lika bra att börja fila på filmmanuset redan nu. Som poet gör du bäst i att filma själv eller skådespela.
 

Att ha studerat vid, eller ha en tjänst på, ett amerikanskt eller brittiskt prestigeuniversitet skadar så klart inte.
 

Men framför allt ska du ha ett långt äktenskap bakom dig. Medellängden för nobelpristagaräktenskap ligger på 23,6 år.

Gärna ska de vara längre än så. Längst äktenskap har vår egen Tomas Tranströmer med 53 år, strax efter Vargas Llosa (som avslutade sitt 46 år gamla äktenskap fem år efter att ha fått priset) och Kenzaburo Oe (34 år).

Det här gäller om du är man, vill säga. Är du kvinna är det bättre att vara frånskild eller ha ett mera ombytligt privatliv. Att författande kvinnor är bättre betjänta av att inte infoga sig i äktenskapets traditionella arbetsfördelning är tyvärr inte orimligt att anta.

Lycka till!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln