Jemen går under – med svensk hjälp

Sinziana Ravini om Sveriges och Frankrikes vapenaffärer

Saudiarabiskt artilleri vid gränsen till ­Jemen. Ett hemligt dokument från den franska underrättelsetjänsten avslöjar att svenska radarsystem och franska ­kanoner används av Saudis stridande trupper i Jemen.

Sedan 2015 har ett svenskt radarsystem från Saab använts för att koordinera Saudiarabiens bombningar i Jemen, avslöjar ett nyligen läckt dokument från den franska underrättelsetjänsten DRM. I dokumentet finns också uppgifter om att systemet spelat en avgörande roll i saudiernas luftvärn, liksom att patrullbåtar från varvet Swedeship marine används för transporter mellan hamnstaden Assab och den jemenitiska kusten.

Sverige har under långt tid haft en schizofren relation till Jemen, ett land som håller på att kollapsa inför våra ögon.

Var tionde minut dör ett jemenitiskt barn av svält. Drygt en miljon barn är undernärda, och 22 miljoner saknar tillräckligt med vatten och mat. Över 60 000 beräknas ha dött i bombattacker och 3,3 miljoner befinner sig på flykt. Situationen i Jemen beskrevs nyligen av FN som en av världens största humanitära kriser sedan andra världskriget.

Enligt bland andra den jemenitiska aktivisten och Nobelpristagaren Tawakkol Karman startade tragedin redan 2014, då världens största vapenimportör Saudiarabien inledde en militär koalition vid namn Operation decisive storm, tillsammans med bland andra Förenade Arabemiraten och Kuwait, med avsikt att få bort Jemens Iranstödda huthi-rebeller.

Huruvida Macron i sin tur är en naiv strutspolitiker som inte inser vidden av sina handlingar eller en machiavellisk krigare som bara underblåser Frankrikes koloniala våld, spelar mindre roll.

Sedan dess har Tyskland slutat att sälja vapen till Saudiarabien, liksom Norge, Belgien och Kanada, men för Sveriges del är situationen som sagt dubbelbottnad. Sverige har inte bara agerat fredsmäklare mellan de krigande parterna i Jemen utan också bistått Saudiarabien med vapen. Inte heller har Marcus Wallenberg haft några problem med att sälja Saabs flygledningssystem Erieye till både saudierna och Förenade Arabemiraten. När detta avslöjades av Ekot för några år sedan menade Stefan Löfven att Sverige måste kunna exportera vapen till diktaturer av ”säkerhetspolitiska skäl”.

För Frankrikes del har relationen till Saudiarabien varit komplexfri, åtminstone hittills. Landet har fortsatt att sälja vapen till saudierna som om det rörde sig om baguetter. Tills helt nyligen har Macron hävdat att det inte finns några som helst bevis på att dessa vapen använts i anfallen mot Jemen, men i mitten av april läckte tidningen Disclose ett hemligt dokument från den franska underrättelsetjänsten som avslöjade att 50 fransktillverkade Caesar-kanoner sålts till Saudiarabiens trupper på det jemenitiska territoriet. Dessa vapen ska ha använts mot civila mål, i strider som enligt beräkningarna riskerar att beröva över 400 000 människor livet.

Dokumentet, som alltså också rymmer graverande information om Sveriges vapenexport, skickades till Elysée-palatset redan i oktober och slog alla med häpnad, inte minst den franska regeringen som tvingades att konfrontera sina egna lögner. Och hur reagerade då Macron?

Den 14 maj kallades Geoffrey Livolsi och Mathias Destal, båda medarbetare på Disclose, till förhör hos den franska inre säkerhetstjänsten DSGI, och då inte i egenskap av journalister utan av ”terrorister”. Båda riskerar nu sju års fängelse för röjande av nationella försvarshemlighet, trots att de bara utfört sitt arbete.

Men det är kanske inte så konstigt att Macron uppför sig som en diktator gentemot journalister, eftersom man blir som man umgås. Trots uppdagandet har det märkligt nog inte blivit någon mediestorm, och också från svenska myndigheter har det varit tyst i ärendet.

Men Macron visste alltså – och bör då hans indirekta stöd till Saudiarabiens krig mot Jemen ses som en medverkan till folkrättsbrott? Ja, för nu finns alltså bevisen på att han ända sedan oktober känt till att franska vapen bidrar till en av samtidens största mänskliga tragedier.

Allt står att läsa på tidningen Discloses hemsida, och avslöjandet har också gjort att Human rights watch och Amnesty International lyckats bevisa att Frankrike brutit ett internationellt vapenhandelsavtal. Därigenom stoppades också en vapentransport mellan Frankrike och Saudiarabien, planerad till den 8 maj.

Trots denna massiva mobilisering valde Macron att dagen efter, på ett toppmöte i Iasi i Rumänien, återigen försvara vapenförsäljningen till Saudiarabien. Det är uppenbart att saudierna har lyckats köpa Macrons tystnad.

Huruvida Macron i sin tur är en naiv strutspolitiker som inte inser vidden av sina handlingar eller en machiavellisk krigare som bara underblåser Frankrikes koloniala våld, spelar mindre roll. Miljoner liv har offrats. I utbyte mot vad? Frankrikes stärkta ekonomi?

Macron borde ställas inför rätta i den internationella folkdomstolen i Haag. Att liera sig med diktatorer bidrar alltid till en ökning av osäkerhet och instabilitet, men att förse diktatorer med vapen, i vetskap om att dessa används i ett land där hälften av befolkningen svälter och riskerar livet, är ett oförlåtligt brott mot mänskliga rättigheter.

Det är dags att verka för en europeisk blockad av vapenförsäljning till Saudiarabien och dess allierade länder. Att Frankrike inte längre vill gå i täten för mänskliga rättigheter, och uppenbarligen inte heller Sverige, bör inte hindra oss, utan tvärtom få oss att agera här och nu, innan saker och ting förvärras ytterligare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.