Hyckleri om läsning

"Skönlitteratur är viktigare än SMS" skriver kulturpolitikern Christer Nylander (FP) på Aftonbladets debattsida. Nylander har upptäckt att det finns sociala skillnader i svenska folkets läsvanor och kräver en litterär kanon i skolan och en kampanj för att ändra på det.

Luras inte av Nylanders fagra ord om folkbildning.

Han är en hycklare. Om han verkligen ville öka läsandet av skönlitteratur skulle han inte medverka till att stoppa de läsfrämjande insatser som redan finns och som haft en mätbar effekt.

Men det gör han.

Nylanders folkparti vill inte bara lägga ner de populära och viktiga vägkrogsbiblioteken, utan alla biblitotek som finns på svenska arbetsplatser. Han vill dessutom ta bort stödet till de folkrörelsetidskrifter som skriver om kultur– och samhällsfrågor.

Om hans egentliga syfte inte är att åstadkomma en nationalistisk litteraturkanon för skolbarn så borde Nylander läsa på lite om läsningen innan han gör sig skönlitteraturens självutnämnde riddare.

Jag tror att ett SMS som lyder "RÄDDA VÄGKROGSBIBLIOTEKEN" är den viktigaste text Christer Nylander skulle kunna läsa idag. Det skulle göra större skillnad för litteraturintresset här i landet än om alla skolbarn tvingas läsa samma böcker.

Det går säkert lika bra att maila christer.nylander@riksdagen.se.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.