Burkinihetsen öppnar slussarna för rasism

Anna Andersson om förbudet som gör ont i magen

En kvinna ligger på stranden. Fyra polismän kommer fram till henne, och tvingar henne att ta av sig sin turkosa hijab.

Scenen utspelade sig på stranden i franska Nice, och det är bilder som man får ont i magen av att se.

Staten, personifierad av polismännen, tvingar en kvinna att visa mer hud än hon själv vill på en offentlig plats. Obehaget i detta har inte med religion att göra, det handlar om en personlig integritet som förnekas denna kvinna.

Bakgrunden till händelsen är det burkini-förbud som har utfärdats i cirka 15 franska badorter, efter de islamistiska terrordåd som drabbat landet. I en del handlar det inte bara om burkinin utan man kräver ”korrekt klädsel som respekterar goda sedvänjor och sekularism”. I Nice fick en flicka med slöja lämna stranden och i Cannes bötfälldes en kvinna i leggings, tunika och huvudduk.

Poliser som griper in mot människors (kvinnors) klädsel är vi inte vana vid i Europa men det är en given följd av ett förbud – det ska ju upprätthållas.

En annan rätt given följd, om än inte påbjuden av staten, är hur slussarna öppnas för rasism. Kvinnan som bötfälldes i Cannes har berättat om hur förödmjukad hon kände sig av polisen – och hur förstummad hon blev av reaktioner från andra badgäster. ”De sa saker som ingen tidigare sagt mig rakt i ansiktet”, sa hon till L'Observateur. Några ropade: ”Här är vi katoliker!”, andra ”Åk hem!”.

Kvinnans hem är i Toulouse.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln