Slå in en poet – i tomtens paket

Aftonbladets kritiker tipsar om årets skönlitterära höjdare

Bjørn Rasmussen, Anne Carson, Bengt af Klintberg.

Lennart Bromander:
ROMAN Zimbabwiska Petina Gappahs Memory handlar om en ung albinokvinna, som sitter i dödscell i Harare, dömd för mord på den man, som varit hennes välgörare. Varför? Mycket hänger ihop med hennes namn Memory, hur intrikat minnet fungerar och hur intrikat gammalt och nytt i det afrikanska samhället hänger ihop. En både blixtrande intelligent – och spännande! – roman.
ROMAN Från vårutgivningen är det framför allt är det Agnes Lidbecks suveränt säkra debutroman Finna sig, som julklappsinhandlare inte får glömma. Liksom Memory är det en påfallande intelligent roman, där författaren samtidigt lyckats gestalta huvudpersonens subjektivt upplevda och samhälleligt objektiva jag. Ett svårt, djärvt men förbluffande väl genomfört projekt.
ROMAN För det tredje en stor, episk läsupplevelse att bara sjunka in och ta till sig, Ludmila Ulitskajas Jakobs stege.


Jenny Högström:
POESI En sedan länge bortgången far hemsöker det psykotiska diktjaget i Bjørn Rasmussens diktsamling Ming (övers Tom Silkeberg och Johanne Lykke Holm). Förutom att hallucinera tillbringar Bjørn mycket tid med att röka på, åka taxi och planera inför sitt stundande ”bögbröllop”. Dikten är på en gång suggestiv, surrealistisk, frånstötande och rörande, och jag gillar den förbehållslöst.
POESI Vad är familjen? Vem är familjen? Och var gör man av en familjehistoria som inte är lycklig eller lyckad? I en kollektiv chattdikt på svenska och danska bjuder debutanterna Johanna Frid och Gordana Spasic med Familieepos in sina läsare till en frigörande feelbad-turné.
BOK Essä, ekfras, prosalyrik eller föredrag? Ja, vad kanadensiska Anne Carsons förtätade lilla bok Kort sagt, skarpt och ljuvligt översatt av Mara Lee, egentligen är – är inte gott att veta. Det finns ett Kort sagt om regn, ett Kort sagt om läsning – och som efterord ett Kort sagt om efterord. Det är märkligt, mystiskt och underbart.


Petter Lindgren:
POESI Bengt af Klintberg, Blek taggsvamp. Svärfar Sune är en reaktionär jävel som hatar poesi men älskar svamp. Så därför gör vi två flugor på smällen genom att simultant smörja och indoktrinera honom med Bengt af Klintbergs fulländade lilla pärla.
POESI Emil Boss, Acceleration. Någonstans inom oss vet vi ju att kluckande paket i långa loppet leder till fasters undergång. Därför får hon en diktsamling i år, en experimentell sak tryckt på en kvittorulle och avhandlande System­bolagets osnygga affärer i Sydafrika.
POESI Eva-Kristina Olsson, Det ängelsgröna sakramentet. Eteriska Esters babbel kring julbordet är aurautsugande, men nog borde den här eleverade och skira skriften hålla henne sysselsatt i åtminstone en kvart. En av årets absolut bästa diktsamlingar, för övrigt.


Pia Bergström:
ROMAN Christina Hesselholdts Sällskapet är en förtrollande romansvit om en krets intellektuella vänner i Köpenhamn. Att följa dem i livets föränderlighet, i grådagars stiltje såväl som i överraskande skiften är helt enkelt underbart.

Christina Hesselholdt.


ROMAN Norska Monika Isakstuens Var snäll mot djuren är en svart, nervig roman som suveränt frilägger känslokampen mellan djuriska moderskänslor och principen om demokratisk föräldrarättvisa efter skilsmässa med delad vårdnad.
ROMAN I Stefan Spjuts Stallo (2013) och i årets nästan lika spännande fortsättning Stalpi lever trollen, eller vad nu dessa ”odjur” är, som vemsomhelst i glesbygdens Norrbotten. Hårresande och sällsynt välskriven svensk fantasyrealism.


Ragnar Strömberg:
ROMAN Bara några sidor in i De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anyurus skimrande vackra och skrämmande skildring av ett framtida Sverige, var jag fast. Som en insekt instängd i spalten mellan de dubbla fönsterglasen, såg jag på ena sidan nuet, på den andra en kommande tid, som redan finns likt fiskskuggor under ytan. Ett mästerverk.

Johannes Anyuru fick Augustpriset för romanen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”.


POESI Pentti Saarikoski sa en gång att han kommer att vara mer avlägsen för människorna i nästa århundrade än de forna grekerna för honom själv. I Oscar Rossis stringenta översättning av diktsviten Tiarnia kommer spådomen på skam, för Saarikoski ”talar inte om världen och dess platser/utan om platser och världen i dem”.
POESI Rosor Skador, Jenny Tunedals resa in i moderns demens, är ett djupt mänskligt poetiskt storverk. Det direkta tilltalets sublima enkelhet omsluter de stora frågorna och gåtorna utan att för ett ögonblick väja för komplikationer. ”Det går inte att säga stanna när någon redan börjat gå” – en svindlande framskapelse.

Jenny Tunedal.


Inga-Lina Lindqvist:
POESI Om du drömmer om att aldrig behöva ta av dig jackan, om du använder jackan som en långärmad tröja, om du vill vara välkommen fast du inte tänkt stanna länge, då är du kanske en gestalt i diktsamlingen Marken av David Väyrynen. Malmfälten som konkret region och sinnestillstånd är pulsen i musikaliskt fulländad dikt.
ESSÄ Måltidens magi: om matbordets hotade gemenskap av Mats-Eric Nilsson är årets tankeställare i kategorin ”ämnen jag utesluter ur min kost i onödan” samt ”mat är inte bara bränsle för min kropp utan en mänsklig social aktivitet”. Med kunskap och humor bjuder författaren in oss att våga bryta bröd med varandra igen.
ROMAN Relationsromanen har haft sitt jubelår 2017. Kort var romanen, vass som en nål av is. Ödslig var världen och människorna gick förbi varandra. Läsarna drogs oemotståndligt till själens kallaste hörn. Finna sig av Agnes Lidbeck och Just nu är jag här av Isabelle Ståhl punkterar hjärtat.


Mikaela Blomqvist:
ROMAN Ben Lerners intelligenta och tillgängliga På väg från Atocha (översatt av Alva Dahl handlar om en ung amerikansk poet på stipendieresa genom bristfälliga spanska hamnar i ett komplicerat förhållande till verkligheten.
POESI I Johanna Frids och Gordana Spasics vilda, egensinniga och mycket läsvärda diktdebut Familieepos är det i stället ord lånade från danskan som bidrar med distans och förvrängning i gestaltandet av skeva familjerelationer. Den märkligt lugnande meningen ”pisset går genom min familj/ genom mig och mina vänner” från diktsamlingen har jag haft ringande i huvudet hela hösten, tillsammans med Jorge Luis Borges konstaterande att ”Liv och död har varit bristvaror i mitt liv”. Meningen är hämtad ur Borges 1, första delen av tre i Tranans efterlängtade utgivning av Jorge Luis Borges verk i översättning av Lasse Söderberg och Oscar Hemer.


Kristofer Folkhammar:
ROMAN Med ett rasande tryck i berättandet vecklar Édouard Louis i sin andra roman Våldets historia (övers. Marianne Tufvesson) ut ett personligt trauma till en mångförgrenad historia om klass, rasism och homofobi i Frankrike. Lika suggestiv som uppfordrande.
BLOGGbok Under flera år har Samira Motazedi bloggat om sin tillvaro som asylsökande i Sverige. Detta lakoniska och gripande arbete sammanställdes nyligen i bokform; En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran (övers. Linn Hansén). Vardagsliv ställs mot absurd – nej – fientlig migrationspolitik. Stäng av Ekot och läs de här texterna.
POESI Natthimmel med kulhål av Ocean Vuong (övers. Andreas Lundberg), det vackraste som tryckts på svenska i år, översattes från engelska. Vuongs debutdiktsamling vibrerar av sorg och åtrå.


Anneli Jordahl:
ROMAN Tornet och fåglarna, Ellen Mattson. Vacker och melankolisk roman om kommendant Danckwardt som är passiv i strid. En man som talar till vår brutala tid. Ellen Mattson är i sitt esse som historisk skildrare. Augustjuryns miss.
ROMAN Fredliga tider av Birgit Vanderbeke, övers Ulrika Jannert Kallenberg. 100 sidor nervig prosa om en suicidal mors tvångsbeteenden. Mentalt har hon fastnat mellan öst och väst. Jagberättaren är barnet som finner strategier för att hantera vuxenvärldens kaos. Absurt och humoristiskt av den tyska författaren som skrev den lilla storslagna Musselmiddag.
ESSÄER Kända och underliga ting, Teju Cole, övers Erik MacQueen. Eleganta essäer av New Yorkbon med rötter i Nigeria. Inspirerad av James Baldwin och Tomas Tranströmer visar Cole att litteraturen är universell. Han uppmanar alla att ha en öppen blick. Inte begränsa synfältet till en viss kontinents kultur.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.