Bubbeltrubbel i Ukraina

Två extra bokstäver gör den olagliga skumpan laglig igen

Korkat? Sovjetisk skumpa tvingas byta namn för att bli laglig i Ukraina.

Sedan Ukraina i maj förra året förbjöd kommunistiska och sovjetiska symboler pågår nu upprensningsaktionerna i rask takt. Gator och torg döps om. Tusentals minnesmärken över sovjetkoryféer rivs. Det kompenseras dock i någon mån av att allt fler statyer av fascistledaren och ultranationalisten Stepan Bandera blir resta i landets västra delar.

Många samhällen får också byta namn. Karl Marx har till exempel fått ge vika för den heliga Treenigheten när den ort som hittills uppkallats efter honom döpts om till Troitskoje. Ibland kan man lösa problemen genom fiffiga omtolkningar. Den stora staden Dnipropetrovsk vill behålla sitt namn men göra det lagligt genom att ändra syftningen från kommunistledaren Petrovskij till aposteln Petrus. En planerad metrostation i Charkiv, som i svensk översättning ska heta ”Segern”, får en konstnärlig utsmyckning som inte ska föra tankarna till att det var Röda armén som krossade nazismen.

En av Ukrainas populäraste drycker i samband med nyår och internationella kvinnodagen är det klassiska bubbelvinet ”Sovjetskoje sjampanskoje”. Så kan förstås detta halvsöta fluidum inte få kallas längre.

Det nya namnet blir ”Sovjetovskoje sjampanskoje”. Två tillagda bokstäver (en närmast ironisk förändring) anses göra drycken laglig. Tyvärr förändras nog inte smaken.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.