Årets tio bästa pocketböcker

Aftonbladets bokskribent Cecilia Gustavsson om julklapparna alla vill ha

Alla vill väl ha minst en pocketbok i julklapp? Aftonbladets Cecilia Gustavsson tipsar om tio olika.
Foto: Robin Allard

Bara några dagar kvar till julafton.
Snabbshoppa lite läsning som julklapp – och till dig själv.

FÖRE TV-SERIEN:

Orange is the new black
Piper Kerman
SJÄLVBIOGRAFI Boken bakom Netflixsuccén om de intagna på ett kvinnofängelse i USA. Författaren levde ett lyckligt liv med pojkvän och jobb när hon dömdes för ett knarkbrott hon begick i sin ungdom.
Som blond medelklasskvinna är hon en udda fågel på anstalten. Men hon försöker snabbt anpassa sig till ett liv där vakterna har all makt och hierarkierna bland internerna avgör vem som ska vara rädd och inte.
Liksom i tv-serien är det brokiga persongalleriet den stora behållningen. En del känns igen från serien, andra inte.
MANSÖDE:

Stoner
John Williams
ROMAN Mästerlig berättelse om en man som bara följer med i livet utan att göra några egna val. Från landsbygden kommer han till en universitetsstad, där han främst lever för litteraturen. Han hamnar i ett glädjelöst och asexuellt äktenskap, råkar bli pappa, deltar i meningslösa strider på jobbet. Och får dessutom en älskarinna i sin famn.
Det är återhållet och stillsamt, och jag får lust att skaka den mesige Stoner. Hårt. Märkligt nog är texten starkt berörande, kanske just för att den handlar om en så ovanligt vanlig karaktär.
DEJTINGHUMOR:

Mad about the boy
Helen Fielding
ROMAN Välkommen tillbaka, Bridget Jones! Den desperata singeln har blivit 51-årig tvåbarnsmamma och änka. Dags för mansjakt igen. Nu är det nätdejting och twittrande som gäller. Knasigt, kul och befriande med denna klantiga men smarta kvinna som kastar sig in galenskaper.
Ett plus för en allvarlig underton: Sorgligt att medelålders kvinnor så lätt sjunker ner i osynlighetsträsket.
Bridget visar hur kluvet livet kan vara: Hon råddar med hem och två barn samtidigt som hon funderar över formuleringar i messet till älskaren.
KVINNOÖDE:

Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona
Anneli Jordahl
ROMAN Romanen bygger löst på författarens mammas ungdomsår, vilket gör den extra levande.
Året är 1959. Den unga, oskuldsfulla Mona flytar till Östersund, en stad som ter sig otroligt spännande. Hon blir hembiträde och drömmer om romantik och nöjen.
Så tar Monas liv en vändning som hon delar med många andra kvinnor i den generationen: Hon förälskar sig i fel man och blir gravid. Enligt den tidens moralregler behåller hon barnet och kämpar på med relationen och moderskapet, samtidigt som hon fördöms av sina föräldrar.
TRIANGELDRAMA:

Den andra kvinnan
Therese Bohman
ROMAN Det är inte bara Lena Andersson som kan skriva makalöst bra om älskarinnor.
Bokens hjältinna har författardrömmar, men lyckas inte ta tag i sitt mål. Hon jobbar i matbespisningen på Norrköpings sjukhus. Där träffar hon den snygge - och gifte - läkaren Carl, och de inleder en affär. Det låter klyschigt, men det är det absolut inte.
Det här är ingen smörig, sockersöt historia, utan en berättelse om klass, livsmål, kärlek och ensamhet.
Bland annat.
FLYKTBERÄTTELSE:

Nordkorea - nio år på flykt från helvetet
Eunsun Kim (ihop med Sébastian Faletti)
SJÄLVBIOGRAFI Eunsun är elva år när hon håller på att dö av svält i hemlandet Nordkorea. Tillsammans med mamman och systern flyr hon över gränsen. Första anhalt är Kina, där mamman tvingas "gifta sig" med en främling för att de ska ha någonstans att bo.
Via livsfarliga resor och dyra flyktingsmugglare når de till slut friheten i Sydkorea. Vägen dit är fruktansvärt hård och osäker, och de vet aldrig vilka de kan lita på.
Osentimentalt och hjärtskärande om hur flykt kan vara enda vägen till överlevnad.
FAMILJEDRAMA:

Sirener
Gabriella Ahlström
ROMAN En psykologiskt inträngande roman, med en stor dos svärta.
Huvudperson är litteraturforskaren Henrik, vars relation till sambon Lotte är i gungning efter att de drabbats av ett sent missfall.
I centrum står Henriks diktatoriske, egocentriske pappa prästen. Ett raffinerat tecknat porträtt av en man som spelar medmänsklig så perfekt att han nästan tror på det själv.
Flera olika trådar knyts samman. En otrohet, ett avtal mellan far och son, en syster som visar sig ha en flickvän - till prästens fasa.
HÄXTIDER:

Skymningsporten
Jeanette Winterson
ROMAN Lancashire 1612. De fattiga ses som värdelösa avskum, och kungen och maktens män är allenarådande. Detta är tiden för häxjakterna. När tretton misstänkta personer samlas på långfredagen ska de slå till.
I fokus för historien finns den förmögna och bildade Alice. Hon är en modig kvinna som går mot strömmen, och lever ett händelserikt och passionerat liv.
Denna lilla roman är sprängfylld av mörk, suggestiv atmosfär. Winterson mixar brutal realism med fantasi på ett lyckat sätt.
KLASSIKER:

Räddaren i nöden
J D Salinger
ROMAN Nyutgåva av boken som makabert nog är beryktad för att den lästes av John Lennons mördare Mark Chapman. Historien om 16-årige Holden Caulfield kom ut 1951, men håller fantastiskt bra i dag.
Holden pendlar mellan starka känslor, samtidigt som han är cynisk och trött på livet. När berättelsen börjar har han - ännu en gång - relegerats. Han tar han chansen att dra omkring i New York några dagar.
Utan tvekan skulle det vara olidligt att umgås med Holden Caulfield mer än tio minuter, men i bokform är han ett härligt sällskap.
SNABBLÄST:

Öppnas i händelse av min död
Liane Moriarty
ROMAN Feelgood som samtidigt tar upp svåra ämnen som svek och våld.
Cecilia hittar ett brev från sin man. Problemet är att hon bara får läsa efter att han dött. Ett moralisk dilemma som får ödesdigra konsekvenser.
Cecilias värld krockar med två andras: Tess, vars liv rasat ihop när hennes man blivit kär i en annan. Rachel, en äldre kvinna vars dotter mördades när hon var 17.
Som luttrad läsare brukar jag inte låta mig överraskas, men här fick en oväntad vändning mig att hoppa till.
Vill du ha tips på årets bästa spänningsböcker i pocket? Se länken nedan – eller klicka här.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.